Kulak çınlamasının ilacı ‘klasik müzik’

Kulak çınlamasının ilacı ‘klasik müzik’

Halk arasında ‘biri beni andı’ olarak tabir edilen kulak çınlamasının sebebi o kadar da basit değil. Kulak çınlaması kafa kaidesindeki seslerin kişi tarafından algılanması anlamına geliyor.

Liv Hospital Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Özge Çağlar, kulak çınlamasının en sık rastlanan sebebinin kulaktaki kirden kaynaklandığını söylüyor.

Kulak çınlaması özellikle yaşlı hastalarda daha sık görülüyor. Bunun sebebi ise kronik hastalıklar için kullanılan düzenli ilaç tüketimi. Belli bir yaştan sonra işitme yetisinin azalmasıyla, sıklıkla kulak çınlama sesi de algılanmaya başlıyor. Özellikle ileri yaşlardaki hastalarda çınlamanın en büyük sebebi işitme azlığına bağlı olarak gelişiyor.

Çağlar, “Kulak çınlaması olan kişilerde çınlama genellikle gece daha çok hissediliyor. Etraf daha sessiz oluyor ve kişi çınlaması ile baş başa kalıyor. Hastalara bu noktada önerim, yarım saat klasik müzik dinlemeleri. Çünkü insan sesi olmayan klasik müzik, çınlamayı bastırıyor” diyor.

İşitme azlığı olan hastanın işitme cihazı ile çınlaması sona eriyor. İlaç tedavisi de uygulanan hastaların bazılarında sonuç alınırken nedeni bilinmeyen çınlamalar da ilaç tedavisi de işe yaramayabiliyor. Kulak çınlamasında bir de maskeleme tedavisi yöntemi de kullanılıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.