Kontrolsüz şeker, sindirim sistemini bozuyor

Kontrolsüz şeker, sindirim sistemini bozuyor

Sindirim sistemi dengesini bozarak birçok hastalığa yol açan şeker hastalığının dişlerden başlayarak bağırsak ve rektuma kadar tüm mide ve bağırsak sistemini olumsuz etkilediği bildirildi. Kan şekerindeki dengesizlik nedeniyle oluşan diyabetin kontrol altına alınmasının sindirim sistemi hastalıklarından korunmada önemli olduğuna dikkat çekildi.

YAŞAM ŞEKLİ VE BESLENME ALIŞKANLIĞI MİDEYİ VURUYOR

Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Serdar Akça, şeker hastalığına bağlı sindirim sistemi hastalıkları ve bu hastalıklardan korunmada şeker düzeyinin önemine işaret etti. Yaşam şekli ve beslenme alışkanlıklarının mideyi vurduğunu belirten Doç.Dr. Serdar Akça,”Sindirim sistemi, hücre içi yollar, hücresel düzeyde hormon ve elektriksel uyarıları kullanan mekanizmalardan oluşur. Bunlar diğer organ ve sistemlerle uyumlu bir şekilde çalışır. Bu uyumu bozulmasına yol açan, mide sorunlarının ortaya çıkmasını kolaylaştıran ve hastalıkları tetiklediği bilinen birçok faktör bulunmaktadır. Bunlar; insan vücudunda mekanik ve fizyolojik etkileri olan ‘helicobakter pylori’ adı verilen bir bakteri, sigara ve alkol tüketimi ile bazı ilaçlardır. Dengesiz ve sağlıksız beslenme, gıdaları az çiğneme, uzun süre aç kalma, mideyi fazla doldurma, uykusuzluk, yorgunluk ve hijyene yeterince dikkat etmemenin de, mide üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır. Mide hastalıklarında genetik faktörlerin rolü de önem taşır.” dedi.

ŞEKER HASTALIĞI MİDENİN DÜŞMANI

Mide ve bağırsak hastalıklarının ortaya çıkmasında diyabetin rolünün büyük olduğunu hatırlatan Doç.Dr. Akça, şeker hastalığının sindirim sistemine zarar vererek çeşitli rahatsızlıkları tetiklediğini söyledi. Diyabetin, sistemik bir hastalık olduğuna dikkat çeken Akça, diyabetin vücutta tüm organ ve sistemleri etkileyebildiği gibi mide ve bağırsak sistemini de ilgilendirdiğini, dişler, yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak, karaciğer, hatta pankreas ve rektuma kadar tüm sindirim sistemi boyunca şeker hastalığına bağlı etki görülebildiğini anlattı.

Kontrol dışı şekerin ayrı zamanda diş çürümelerine yol açabileceğini hatırlatan Akça, şunları söyledi: “Dişlerin erken yaşta kaybına neden olabilir, ağız içi mantar ve yemek borusunda mantarların oluşumunu tetikleyebilir. Kontrol altında olmayan şeker hastalığı, diyabetik gastroparazı adı verilen midenin hareketini bozarak; bulantı, kusma ve şişkinliğe neden olur. İnce bağırsak sisteminde ‘otonom nöropati’ yani şeker hastalığının sinirleri etkilemesi sonucu bağırsak hareketi bozuklukları ve buna bağlı ishal görülebilir.”

Diyabetin, bağırsaktaki bakteri artışına yol açabildiğini anlatan Akça, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şeker hastalığına bağlı karaciğer yağlanması, pankreas enzim eksikleri ve hazımsızlık ortaya çıkan önemli sağlık sorunlarıdır. Şeker seviyesinin kontrol altına alınması, şekere bağlı komplikasyonlar ve şekerin zararlarının ortadan kaldırılmasını sağlar. Şeker kontrolünde diyet ve egzersizin, diyabet hastaları için önemi büyüktür. Ancak, hastalıkta ilaç kullanımının da önemli bir yeri vardır. Gerektiğinde ilaç kullanımı ile en yüksek şeker değerlerinin bile normal seviyelere indirebilir. İnsülin de kullanılabilir ancak insülin tek başına yeterli olmayabilir. Şeker ancak farklı mekanizmalı tedavilerle birlikte, egzersiz ve doğru bir diyet ile kontrol altına alınabilir. Şeker kontrol altında olduğu halde sindirim sistemi şikayetleri varsa mutlaka bir gastroenteroloji uzmanına başvurulmalıdır.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.