Kış mevsiminin sağlık deposu ‘kestane’

Kış mevsiminin sağlık deposu ‘kestane’

Kış geldi, havalar iyice soğumaya başladı. Beslenme Uzmanı İpek Ağca, kestanenin adeta bir sağlık deposu olduğunu söyleyerek, fiziksel ve zihinsel yorgunluklara karşı da oldukça önemli bir besin olduğunu vurguladı.

Kestanenin hafıza eksikliğinde oldukça güçlü bir besin olduğunu anlatan Ağca, omega 3 ve omega 6 yağlarını bulunduran kestanenin, öğrenme ve hafıza üzerinde, hatta alzheimer hastalığında da önemli bir etkene sahip olduğunu aktardı.

Ağca, “Kestane fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir, sodyum ve özellikle potasyum mineralleri ile B1, B2 ve C vitaminlerini içermektedir. Kestanenin potasyum bakımından oldukça zengin olması (100 gram kestanede 500 mg potasyum bulunur) potasyum eksikliği olanlarda iyi bir potasyum tamamlayıcısı olabilmektedir. Potasyum, vücutta sodyum ile birlikte su dengesinin ayarlanmasında, besinlerin hücre içine geçişinde, sinir hücrelerinde mesajların iletilmesinde, kasların yapılarının korunmasında önemli rol oynar.” diye konuştu.

Kalp ve kas sistemini uyarıp organizmanın su dengesini düzenleyen kestane, kan dolaşımını da hızlandırdığını belirten Ağca, “Kestane lif içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olur. Kabızlığa karşı korur.” dedi.

Kestanenin aynı zamanda tok tutma özelliğine de sahip olduğunun altını çizen Ağca, yerken miktarına dikkat edilmezse kişiyi çok da kolay kilo aldırabildiğini dile getirdi. 3 adet kestanenin, enerji içeriği bakımından bir ince dilim ekmekle eş değer olduğunu dikkat çeken Ağca, “Özellikle fazla kilolu kişilerin ve metabolizma hızı yavaş olanların kestane yerken miktar bakımından dikkatli olmaları gerekir. Kestane, çoğu kişi tarafından bir oturuşta 10-15 tane yenebilen bir besindir.” şeklinde konuştu.

Kestane tüketirken miktarda farkında olmak ve en fazla 5-6 kestane sınırı koymanın önemli olduğunu vurgu yapan Ağca, kestaneyi sık tüketen kişinin ara öğünde ortalama 3 orta boy tüketmesi gerektiğini kaydetti. Kestaneyi daha çok haşlayarak yemenin sağlıklı olduğunu aktararak konuşmasına şöyle noktaladı: “Pişirme tavsiyesi olarak kestaneyi sağlıkla tüketmek için haşlayarak hazırlanabilir. Mangalda pişirilecekse kanserojen özellik taşımaması için ateşe yakın olmamasına özen göstermelidir.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.