Kirlilik konusunda onların üstüne yok!

Kirlilik konusunda onların üstüne yok!

Sağlıklı bir yaşamın ilk kuralı elbette hijyen. Fakat günlük hayatın hızlı akışı nedeniyle bunu çok da dikkate almıyoruz.

Geçen günlerde Hijyen Konseyi kirliliği ile tehlike saçan 10 pis eşya ve besini açıkladı.

İlk sırayı yine teneke kutu içeceklerin ağız kısımları alırken, listede ortak kullanım alanlarındaki tuvaletlerin sifon, musluk ve kapı kolları, fastfood ve çiğ köftecilerde verilen garnitürler ve kağıt paralar da yer aldı. Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden Uzman Dr. Zerrin Yazgan kirliliği ile zirve yapmış bu eşyaların kullanımı konusunda uyarılarda bulundu.

Çiğköfte tehlike saçıyor

Hijyenik ortamda üretilse bile çiğköftenin raf ömrünün çok kısa olduğunu söyleyen Yazgan, dışarıdan alınan Gıdalar konusunda her zaman dikkatli olunması gerektiğini söylüyor. Yazgan, “Dışarıda açıkta satılan gıdalarda hastalık yapıcı bakteriler olabileceğinden özellikle çocuklar ve kronik hastalığı olanların uzak durmalı. Gıdaların üretiminde ve raf sürelerinde gerekli koşulların sağlanmaması bakteri üremesine sebep olabilir” diyor.

Kapı kolu, musluk, sifon…

Ortak kullanım alanlarında temizliğin çok önemli olduğunu söyleyen Yazgan, “Okul, hastane, iş yeri gibi ortak yaşam alanlarında herkesin hijyene dikkat ettiğini söyleyemeyiz. O nedenle herkesin ellediği kapı kolları, musluklar, tuvalet sifonları gibi yerlere dokunduktan sonra mümkünse su ve sabun ile ellerimizi yıkamalıyız” uyarısında bulunuyor.

En pisi para

Gün içinde çokça kullandığımız eşyalardan biri de paralar. Yüzlerce kişinin dokunduğu paralarda bakteri ve mikrop olabileceğini vurgulayan Yazgan, “Para çok sık kullanıldığı için sağlık açısından risk oluşturduğu düşünülemiyor. Oysa birçok zararlı bakteri para üzerinde bulunabilir. Kullanıldıktan sonra ellerinin yıkanması gerek” şeklinde bilgi verdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.