Kilolu her 3 çocuktan biri hipertansiyon hastası

Kilolu her 3 çocuktan biri hipertansiyon hastası

Obezitenin çocuklarda görülme sıklığı gün geçtikçe artıyor. ABD’deki verilere göre; okul çağı dönemindeki çocukların yaklaşık 3’te biri fazla kilolu veya obez.

Çocukluk döneminde ortaya çıkan Obezite birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Bunlardan en önemlilerinden biri de dünya çapında önemli bir sağlık sorunu olan hipertansiyon. Okul çağı çocukları arasında yapılan bir taramaya göre kilolu çocukların yüzde 30’unda hipertansiyon saptandı. Üstelik çocuklarda gelişen hipertansiyon yetişkinlerdeki ortaya çıkan hipertansiyonun aksine çoğunlukla belirti vermiyor ve geç teşhis ediliyor. Acıbadem Adana Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alpay Turan Sezgin, bu nedenle her çocuğun 3 yaşından sonra kan basıncının mutlaka ölçülmesi gerektiğini belirtiyor. Kardiyolog Prof. Sezgin, “3 yaşın altındaki çocuklarda ortaya çıkan hipertansiyon genellikle böbrek veya damar hastalıklarına bağlı ikincil sebepler nedeniyle oluşuyor. 10 yaşından büyük çocuklarda ise hipertansiyonun en önemli nedenleri son yıllarda özellikle okul çağındaki çocuklarda adeta salgın haline gelen aşırı kilo. Obezitenin günümüzde çocuklar arasında yaygınlaşması nedeniyle hipertansiyon da çocuklarda görülen çok önemli bir sağlık sorunu haline geldi. Bu nedenle ebeveynlerin, çocuklarını sağlıklı yaşamı benimsemeleri konusunda teşvik etmeleri şart.” diyor.

Hipertansiyonun çocuklarda sessiz seyrettiğini aktaran Prof. Sezgin, “Yapılan bir çalışmaya göre çocuklukta veya gençlikte hipertansiyon varlığının; 55 yaş öncesi erken yaşta ani ölüm, kalp yetmezliği ve kalp-damar tıkanıklıkları için bir risk faktörü olduğu bildiriliyor. Hipertansiyonu olan çocuklar kilolu oldukları için insülin dirençleri de yüksek oluyor. Bu nedenle de ileride diyabet hastalığı gelişme riski büyük oranda artıyor.” diye konuşuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.