Kanserli hücreleri şekerle beslemeyin

Kanserli hücreleri şekerle beslemeyin

Onkoloji Koordinatörü Doç. Dr Mutlu Demiray, 1-7 Nisan Kanser Haftası’nda kanseri besleyen şekere dikkat edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Demiray, “Günümüzde şeker tüketimi çok artmış durumda. Yiyip içtiğimiz hemen her şeyin içinde şeker ve şekere benzeyen kimyasallar var. Kullandığımız et suyu, hazır çorbalar, paketlenmiş yüzlerce gıda biz fark etmeden bedenimize şeker yüklüyor” dedi.

Fazla şeker kullanımının hormonal, metabolik, hücresel pek çok zararlı etkisinin olduğunu vurgulayan Demiray, kanserle şekerin ilişkisi olduğuna dikkat çekti. Demiray, “Bilim adamları kanser hücrelerinin en sevdiği yiyecek olan şekere karşı herkesi uyarıyor. Fazla şeker kullanımının kanserin beslenmesine izin veriyor. Şeker yerine tatlandırıcı kullanması da yanlış” uyarısında bulundu.

DÜNYADA ŞEKER KULLANIMINI AZALTMAK İÇİN DÜZENLEME YAPILIYOR

Dünyada birçok ülkede şeker tüketiminin azaltılmasına yönelik düzenlemeler ve yaptırımlar uygulandığını kaydeden Demiray, son olarak İngiltere’de bu yönde bir düzenleme yapıldığını hatırlattı. Demiray, “Buna göre şirketlere, içeceklere kullandıkları şeker miktarına göre fazladan vergi koyulacak. Nisan 2018’de yürürlüğe girecek olan vergiyle yılda 520 milyon sterlin toplanması bekleniyor. Türkiye’de de içeceklerde kullanılan şeker oranlarına yönelik benzer bir düzenlemenin yapılması doğru. Vücudun şekere ihtiyacı var, şeker enerji kaynağıdır ve onsuz yaşamamız mümkün değil. Ancak fazlası çok zararlı” diye açıkladı.

‘KANSER HÜCRELERİ SADECE ŞEKERLE BESLENİYOR’

Kanser hücrelerin sadece şekerle beslendiğine dikkat çeken Demiray, şekeri de normal hücrelerin yaklaşık 200 katı fazla kullandığını dile getirdi. Demiray, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Öte yandan açlık kan şekerinin yüksekliği ile kanser oranları arasındaki ilişkiyi gösteren çalışmalar da var. M.D. Anderson Kanser Merkezi’ndeki çalışmalarda; sigara kullanmayan, glisemik indeksi yüksek gıdalarla beslenen kişilerde kanser görülme oranının yüzde 49 daha yüksek riske sahip olduğu saptandı. Özellikle akciğer kanserinin squamöz hücreli alt grubunda bu bulgular daha belirgin. Çalışmada saptanan diğer önemli bir nokta da tüketilen toplam şekerin değil, işlenmiş olup kana hızlı geçen şekerin kanser riskini arttırması. Bu noktada ‘glisemik indeksi yüksek demek’ hızlıca kana geçerek kan şekerini yükselten ve ani olarak insülin salgısını da arttıran şeker anlamına geliyor.”

GÜNDE NE KADAR TÜKETİLMELİ?

Uzmanlar, günlük alınması gereken en yüksek miktarda şekerin erkekler için 9 çay kaşığı, kadınlar içinse 6 çay kaşığı olduğunu açıklayan Demiray, “Bu miktarlar kalori cinsinden hesaplandığında erkekler için 150 kalori, kadınlar için de 100 kaloriye denk geliyor. Birçok insan ise günlük bu oranı kolaylıkla ikiye katlayabiliyor. Şeker alımını azaltmak için içeceklerden konserve gıdalara, salata soslarından ekmeklere kadar birçok gıdanın içinde bulunan şeker oranlarına bakmak gerekir. Artık bu konuda bilinçli hareket etmek gerek. Ürünlerin etiketlerindeki fruktoz, laktoz, sükroz, maltoz, glükoz ya da dekstroz gibi maddelerin oranına dikkat edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.