Kanda pıhtılaşma riski yüksek olan hamilelere uyarı

Kanda pıhtılaşma riski yüksek olan hamilelere uyarı

Trombozun (kanda pıhtılaşma), hamilelikte ciddi bir sorun olduğu, hastalığın kendisini bazen tekrarlayan düşüklerle belli ettiği, hastaların düzenli takip ve tedavi sonucunda bebeklerini kucaklarına sağlıklı bir şekilde alabildikleri bildirildi.

 

Kanda pıhtılaşma(tromboz) ve tedavisi hakkında bilgi veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Canbaz, “Kanın, kan damarlarında pıhtılaşması olan tromboz, hamilelikte ciddi bir sorundur. Hastalık kendisini bazen tekrarlayan düşüklerle belli eder. Hamilelikte hastalar kendilerinin de yapabileceği günlük iğnelerle tedavi edilebilir. Tedaviye mümkünse gebelikten önce başlanmalıdır. İğneler her gün ve günde bir kez olmak üzere uygulanmalıdır” dedi.

 

Dr. Ahmet Canbaz şöyle devam etti: “Pıhtılaşmayı önleyici ilaç plasentayı geçemez ve bebeğe ulaşamaz, güvenilirdir. Anneye uygun bir doz verildiğine dair testler yapılır, pıhtılaşmayı önleyici ilaç aşırı kullanıldığında kanama yapabilir ve eğer testler dozun aşırı olduğunu kanıtlıyorsa, doz azaltılmalıdır. Pıhtılaşmayı önleyici ilaç uzun süre kullanıldığında risk artabilir ve osteoropoz riski oluşturur.”

“Tüm risk taşıyan bu grup hastalar, pıhtılaşmayı önleyici ilaç kullanımı doğuma kadar devam ettirmelidir” diyen Opr. Dr. Ahmet Canbaz, “Düşük riskli hastalar da, pıhtılaşmayı önleyici ilaç kullanmadan hamileliklerini geçirseler bile, doğum dönemi ve sonrasında kısa bir süre için bunu kullanmayı öneriyoruz. Tabi buna yine kişinin durumuna göre karar verilir. Bu grup hastaların kuruyemiş tüketmeleri uygun değildir” şeklinde konuştu.

 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ahmet Canbaz, “Doğum sonrasında, anne tablet kullanabilir veya iğneye devam edebilir. Çünkü hamileliğin yarattığı risk, doğumdan sonra hemen yok olmaz. Doğum sonrası yine riskli bir dönemdir. Tamamen ne zaman güvende olunacağı bilinmediğinden, 6-8 hafta kadar tedavi sürdürülür” açıklamasında bulundu.

 

16 yıllık evli hastası E.K.’nin, 11. gebeliğinde çocuk sahibi olduğunu söyleyen Opr. Dr. Ahmet Canbaz şu bilgileri verdi: “Tromboz riski yüksek olan E.K. tedavi için geldiğinde, daha önce 10 düşük yaşamış ve operasyonla bir tüpü de alınmıştı. Tedavi sonucu tekrar gebe kalan hastamız, düzenli takip ve tedavi sonucunda 33. haftasında suyunun azalmasından dolayı erken doğum öngörülerek gerekli önlemleri alınarak, bebeğin akciğer gelişimi için gerekli iğneler yapıldı ve doğum gerçekleştirildi. Anne ve bebek sağlıklı bir şekilde evine gönderildi.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.