Kalp masajını tıp dünyasına kazandıran doktor öldü

Kalp masajını tıp dünyasına kazandıran doktor öldü

Göğsün ortasına elle ritmik olarak basınç uygulama ile kalbi yeniden çalıştırabileceğini tıp dünyasına kazandıran ünlü Doktor James Jude 87 yaşında Miami’de hayatını kaybetti.

2011’den beri Parkinson (işlev kaybı ile hücre ölümü) tedavisi gören Amerikalı cerrah, dünyada milyonlarca kişinin hayatını kurtaran kalp masajını tekniğinin mücidi olarak biliniyordu. 1950 yılının sonlarına doğru Johns Hopkins Üniversitesi’nde araştırma görevlisiyken kalp masajını ile kalbin tekrar çalıştırılabileceğini ortaya çıkarmıştı.

Tıp dünyasında kardiyopulmoner resusitasyon (yaşama döndürme) (CPR)’nın kurucusu olarak kabul edilen Amerikalı doktor uzun yıllar Miami Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Jackson Memorial Hastanesi’nde Göğüs ve Kalp Damar Cerrahisi Bölümü başkanı olarak görev yapmıştı. Amerikan Kalp Derneği, 1963’te Jude’un geliştirdiği CPR tekniğini resmen onaylamıştı. Jude, 1971-2000 tarihleri arasında birçok hastanede kalp ameliyatları yapmıştı. Ünlü doktorun eşi Sallye Jude, kocasının, kalp masajı tekniğinin 100 defa deneyip, başarılı sonuçlar aldıktan sonra ilan ettiğini söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.