Kafein, sıvı kaybını artırıyor

Kafein, sıvı kaybını artırıyor

Samsun’da özel bir hastanede çalışan diyetisyen Mine Özkazanç, kafeinir, idrar yolu ile sıvı kaybını artırdığını belirterek, “Kafeinin zararlarını azaltmak için kahvenizi daha çok sütlü şeklinde tüketin” dedi.

Diyetisyen Mine Özkazanç, kahvede bulunan kafeinin vücuttaki etkileri hakkında bilgi verdi. Kafeinin bu yüzyılda insan beslenmesinin bir parçasını oluşturan orta derecede bir uyarıcı olduğunu ifade eden Özkazanç, “Günümüzde kafein içeren yiyecek ve içecekler beslenme modelimizin büyüyen bir parçasını oluşturmaktadır. Birçok kişi sabah kahvesini içmeden uyanamaz, güne başlayamaz. Kahve, kafeinin en önemli kaynağıdır. Kahveden yapılan latte, mocha ve capucino içecekleri de buna dahil edilebilir. Bu içeceklerdeki kafein miktarı, kahve çeşidine, miktarına ve kafeinli olup olmamasına göre değişmektedir. Kahve, kafeinin diüretik etkisinin olmasından dolayı iyi bir sıvı kaynağı değildir. Yani kafein, idrar yolu ile sıvı kaybını artırır. Ancak diüretik etkisi kafeinin miktarına bağlıdır. Kafein alımı artıkça sıvı atım miktarı da artmaktadır” dedi.

Kafeinin idrar ve dışkı yoluyla az miktarda kalsiyum kaybına da neden olduğunu vurgulayan Mine Özkazanç, “Bu miktar, normal bir kahvenin her kupası başına yaklaşık bir tatlı kaşığı sütteki kalsiyum miktarı kadardır. Bu olumsuz etkiyi azaltmak için, kahvenizi daha çok sütlü şeklinde tüketin. Ve bu kahveyi içerken, tam yağlı süt kullanmak yerine, kalsiyum içeriği daha yüksek olan yarım yağlı veya yağsız süt kullanılabilir. Aşırı kahve alımı, sinirliliğe, huzursuzluğa ve uykusuzluğa neden olabilir, kalp atım hızını artırabilir. Kafeinin bu etkileri uzun süreli değildir. Genelde 3-4 saat içinde atılır. Sağlıklı yetişkinlerin birçoğunda günlük 200-300 miligram kafein veya 2 kupa kahvedeki kafein miktarı fiziksel bir problem oluşturmamaktadır” diye konuştu.

İnsanların aşırıya kaçmadan kahve tüketebileceğini söyleyen Özkazanç, şöyle devam etti:

“Uyku problemi yaşayanlar veya kahve içtikten sonra sinirli hale gelen insanların kahveyi kesmesi önerilir. Buna ek olarak, gebe ve emzirme döneminde iseniz kahveyi kesmeniz gerekebilir. Gebelik süresince kafeine karşı bir hassasiyet gelişebilir. Herhangi bir sağlık sorununuz var ise, özellikle yüksek kan basıncı, gastrit veya ülseri olan bireyler kahve tüketimini diyetisyenlerine danışarak saptamalıdır. Demir eksikliğiniz var ise kahveyi öğünlerde değil, aralarda tercih edin. Yemekten bir saat sonra alınan kahve demir emilimini etkilemez. Ancak genel anlamda kahve yerine elinizin altında her zaman bir bardak su bulunması daha iyidir.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.