İleri yaşta baba olanlar otizm riskini nesilden nesile aktarabilir

İleri yaşta baba olanlar otizm riskini nesilden nesile aktarabilir

İleri yaşta baba olanların torunlarında otizm riskinin arttığı belirlendi.

Stockholm Karolinska Enstitüsü’nden İsveçli bilim adamları ve birçok ülkeden uzmanın yaptığı araştırmada, ileri yaşta çocuk sahibi olan erkeklerin, bazı kalıtımsal bozuklukları torunlarına aktarabildiği, dolasıyla önceden bilinenin aksine, yaşlı erkeklerin torunlarında otizm riskinin arttığı görüldü.

Bilim adamları, 1932 yılından bu yana İsveç’te otistik 5 bin 936 kişi ve sağlıklı 30 bin 923 kişiyi karşılaştırdı. Kayıtlardaki baba ve annelerin yaşları ile dedelerin ne zaman baba olduğuna ilişkin bilgiler incelendi.


Araştırma, 50 yaşında ya da daha ileri yaşta kız sahibi olan babaların kızlarının otistik bebek dünyaya getirme riskinin, 20-24 yaşındaki babalara göre 1,79 kat fazla olduğunu gösterdi. 50 yaş ve üzerinde erkek çocuğu olan babaların oğullarının otistik bebek sahibi olma riski ise 1,67 kat fazla.


”JAMA Psychiatry” dergisinde yayımlanan araştırmaya imza atanlardan Avi Reichenberg, ”Psikiyatride ilk kez babanızın ve dedenizin seçimlerinin sizi etkileyebileceği gösterildi” ifadesini kullandı.


Reichenberg bunun, yaşlı babaya sahip kişilerin çocuk yapmaması gerektiği anlamına gelmediğini, riskin çok düşük olduğunu belirterek, sonuçların otizmin nedenlerinin anlaşılmasına ışık tuttuğunu vurguladı.

Bilim adamları, babanın yaşı ve otizm arasındaki bağlantının nedeninin henüz çözülemediğini, ancak yaşın ilerlemesiyle erkeklerin sperm hücrelerinde meydana gelen mutasyonun buna neden olabileceğini belirtti. Buna göre, babadan çocuklara geçen değişime uğramış genler, torunlara kadar ulaşabiliyor.

        

KÖTÜ MUAMELE OTİZM RİSKİNİ ARTIRABİLİR

       

Aynı dergide yayımlanan bir başka araştırmada ise ”orta derecede” kötü muameleye maruz kalan kadınların otistik bebek dünyaya getirme riskinin daha fazla olduğu belirlendi.

ABD’de 50 binden fazla kadının katıldığı araştırmada, fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalan kadınların bebeklerinde otizm riskinin travma geçirmemiş kadınlardan yüzde 60 fazla olduğu görüldü.


Bu tür kötü muamelelerin obezite, anksiyete ve depresyon gibi sağlık sorunları riskini de artırdığı vurgulandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.