‘İdrar kaçırma’ önlenebilir

‘İdrar kaçırma’ önlenebilir

Büyük, küçük dinlemeden her yaşta görülebilen idrar kaçırma sorunu, sosyal hayatı da olumsuz yönde etkiliyor.

Kadın ve erkeklerde 6 kişiden birinde olduğunu bildiğimiz rahatsızlığın yaş ilerledikçe daha çok karşımıza çıkacağı ve her yaşta görülebileceği bilinmelidir.

Avusturya Sen Jorj Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bedreddin Seçkin, idrar kaçırma sorunu ile ilgili önemli detaylara değindi:

“İdrar kaçırmanın idrar torbasının işleyişi ile ilgili olduğu durumlara biz “aşırı aktif mesane” ya da anlaşılabilir olsun diye Türkçe elastikiyetini kullanarak “haylaz mesane” demekteyiz. Çoğunlukla yapısal değil de işlevsel bozukluk nedeniyle karşımıza geldiklerinden bu gurup hastalıklara ilaç tedavisi ile çözüm bulunabilir. Aşırı Aktif Mesane tanısı koymak için mutlaka idrar kaçırmanın olması da gerekmemektedir.”

Aşırı aktif mesane rahatsızlığı belirtileri:

* Günde 8’den fazla tuvalete gitme ihtiyacı

* Geceleri idrara uyanma ihtiyacı

* Tuvalete sıkışarak koşturma

Bahsedilen 3 belirtinin bir tanesinin bile mevcut olması durumunda müracaat edeceğiniz bir üroloji uzmanı size hayat kalitenizi geri verecektir.

Dr. Seçkin sözlerini şöyle sürdürdü: “Toplumumuzda utanma, çekinme, tedavi gerektiren bir şey olmadığını düşünme ya da yaşın gereği normal olduğunun kabul edilmesi gibi sebeplerle bu grup hastalarımızın tamamına ne yazık ki ulaşamıyoruz. Yaşlandıkça daha çok görülüyor olmasına rağmen yaşlılığın bir gereği değildir. İdrar kaçırma ya da sıkışma durumları hiçbir yaşta normal kabul edilemez. Her yaş gurubu için üroloji uzmanının size vereceği bir tedavi mutlaka vardır ve hayat kalitenizi yeniden üst düzeye çıkarabilirsiniz.”

YEDİKLERİNİZE DİKKAT EDİN

Aşırı aktif mesanenin sebebi tam olarak bilinmiyor olsa da bazı gıda ve içeceklerin şikayetleri artırdığı ortaya çıkmıştır.

Kafein içeren tüm içecekler (kola, kahve vb), çikolata, çilek ve patlıcan, domates, acı ekşi baharatlar, turşu, sütlü tatlılar gibi Türk mutfağımızın lezzet unsurları aşırı aktif mesaneniz varsa yakınmalarınızın artmasına yol açabilirler. İlaç tedavisi kadar gıda alımına dikkat edilmesi de tedavide önem kazanmaktadır. Tansiyon ilacınızı alırken nasıl tuz tüketiminize de dikkat etmeniz gerekiyorsa; mesanenizin haylazlığını gidermek için bahsedilen gıdalarla ilgili kısıtlamalara uymak yararınıza olacaktır.

Aşırı aktif mesaneniz varsa, farkında olmadan geliştirdiğiniz bir takım davranışlarınız olabilir. Örneğin; evden çıkmanızı gerektiren durumlarda su ve sıvı alımını kesersiniz. Gideceğiniz yol boyunca tuvaletleri kafanızda haritalandırırsınız. Lokanta da tuvalete en yakın masayı, sinemada sıra başında çıkışa yakın koltuğu istersiniz. İdrar kaçırma riski nedeniyle ıslaklığı belli etmemesi için koyu renk elbise giyer, yedek çamaşırınızı yanınızda taşırsınız.

Bu söylenenler size yabancı gelmediyse, siz de aşırı aktif mesane ye sahipsiniz demektir. Böylesine hayat kalitenizi bozup sosyal hayatınızdan neredeyse vazgeçmenize sebep olan bir durumun tedavisi mümkündür.

Aşırı aktif mesane şikayetlerine sahip kadın ve erkeklerin doktora başvurmak için ortalama en az 3 yıl bekledikleri bilinmektedir. Utanmak, sıkılmak gibi sebepleri mazeret yapmak gözü bozuk olduğu için gözlük takan insanın utanması ile aynı mantıkla değerlendirilmelidir. İşlemeyen ya da bozuk olan bir sistem tedavi edilmelidir, nasıl ki gözlük takmaktan utanmıyorsak idrar torbamızın işleyiş probleminden de utanmamız gerekmemektedir.

Bu konuda söylenmesi gereken ilk ve son sözler idrara sıkışmanın ve kaçırmanın hiçbir yaş gurubunda normal kabul edilemeyeceği ve tedavisinin mümkün olduğudur.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.