Grip aşısının zamanı geldi

Grip aşısının zamanı geldi

Mevsimsel değişiklerden dolayı yaşanan grip salgını ile ilgili Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hakan Sezgin Sayiner, grip aşısı konusunda uyarılarda bulundu.

Sayiner, yaptığı açıklamada, “Riskli gruplarda bulunan gebeler (Doğum sonrası ilk iki hafta dahil), 65 yaş üzerinde bulunan vatandaşlarımızın yanı sıra astım hastalığı bulunan çocuklar, 19 yaş altında olup sürekli aspirin ilacı kullanması gereken kişilerin uzman hekimler gözetiminde aşı yapmasında fayda görülmektedir. Grip hastalığının dünya çapında salgına dönüşmesi durumunda her ülke kendi öncelikli gruplarını belirlemelidir. Vazgeçilmez kamu hizmeti sağlayan, sağlık personeli, itfaiye ekipleri, polis ekipleri, su, gaz, elektrik, dağıtım çalışanları öncelikli olarak sağlık kontrollerinden geçirilerek belirttiğimiz gibi uzman hekimler tarafından aşıları yapılması gerekmektedir.

Grip aşısı, influenza sezonundan önce Eylül-Kasım aylarında yapılmalıdır. Aşının yapılması halinde aşı yapan kişilerde şu faydalar görülecektir. Aşılama doğal enfeksiyonu taklit eder, aşı suşlarına karşı 6-12 ay koruma sağlar. Aşılanan sağlıklı erişkinlerin yüzde 70-90’ını korur. Yaşlılarda komplikasyonları ve ölüm oranını yüzde 70-85 azaltır. Yine aşıya bağlı toplumsal yararıda influenza komplikasyonları için risk altında olan kişilere bulaşma riskini azaltmasıdır. Özellikle, 6 aydan küçük olan bebeklere, yumurta alerjisi olanlara, yüksek ateşi olan erişkinlere ise aşının yapılmaması gerekmektedir.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.