Fazla kilo beyni olumsuz etkiliyor

Fazla kilo beyni olumsuz etkiliyor

Bilim insanları, kilonun beyinde karar verme ve problem çözme gibi zihinsel görevleri yerine getirme becerisi ile hafızayı olumsuz etkilediğini bildirdi.

Voice of America (Amerika’nın Sesi)’nin haberine göre, Cambridge Üniversitesi uzmanlarının Deneysel Psikoloji adlı bilimsel dergide yayınladıkları makalede, yüksek beden kitle endeksinin epizodik, yani olaysal bellek testlerinde düşük performans göstermekle bağlantılı olabileceği belirtildi.

Uzmanlar araştırma kapsamında farklı kitle beden endeksine sahip 18 ila 35 yaş arasındaki 50 katılımcıya anısal belleklerini ölçen bir hafıza testi verdi. Bellek testinden edilen sonuçlarda, beden kitle endeksi yüksek olan katılımcıların beyinlerinde yapısal ve işlevsel değişikliklerin etkili olabileceği düşünülüyor.

Araştırmaya katkıda bulunan uzmanlardan Lucy Cheke, “Eğer bu sonuçları günlük hayata dair genelleme haline getirirsek şişman bireylerin geçmişteki olayları, örneğin önceki öğünlerde ne yediklerine dair ayrıntıları, normal kilodaki bireylere kıyasla net hatırlayamadıklarını söyleyebiliriz. Şişman kişilerin gıda tüketimini kontrol altına almada hafızalarını yeterince kullanamamaları söz konusu” dedi.

Araştırma, şişmanlığın neyin ne kadar yendiğini takip etmeyi zorlaştırabileceğini ortaya koyuyor. Bu da kişinin gerektiğinden daha fazla yemesiyle sonuçlanabiliyor. Lucy Cheke, “Açlık ve tokluk hissi, bir noktaya kadar vücudumuzdaki hormon dengesi tarafından düzenleniyor. Ancak psikolojik etkenler de yemek yeme alışkanlıkları üzerinde rol oynuyor. Yemek yeme eylemi üzerinde bunun etkisi var. Dikkatimizin dağıldığı zamanlarda, örneğin televizyon izlerken ya da çalışırken daha çok yiyoruz. Ya da üzüntülüyken kendimizi iyi hissetmek için yemeğe sarılıyoruz” şeklinde konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.