Erkekleri tehdit eden hastalık: Hemofili

Erkekleri tehdit eden hastalık: Hemofili

Hemofili kanda pıhtılaşmayı sağlayan maddenin eksikliğine bağlı gelişen bir hastalık. Hemofili hastalığı 5 bin erkek doğumunda bir görülen, özellikle erkekleri etkileyen bir hastalık.

Kız çocuklarında görülmüyor. Türkiye’de toplam 7 bin hemofili hastası var. Hemofili hastası çocuklarda diş çekimi gibi bir operasyon sonrası kanama durmuyor. Hatta sünnet sonrası kanama durmayarak hasta hayati risk altına girebiliyor. Bu nedenle büyük operasyonlardan önce, çocuğunuzun vücudunda morarmalar varsa mutlaka hemofili testine bakılması gerekiyor. Bademcik ameliyatı gibi basit operasyonlarda dahi çocuklar ölebilir. Bunlar genellikle hemofili ve benzeri hastalıkların testinin yapılmamasından kaynaklanıyor.

Korumaya alın

Yeni yürümeye başlayan çocuklarda düştüklerinde oluşabilecek zedelenmeleri önlemek için dizlik, dirseklik kullanılması gerektiğini belirten Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Tevfik Engin, “Bisiklete binerken kesinlikle kask takılmalı, düşmelere karşı yemek sandalyesi, araba koltuğu ve bebek arabasının, emniyet kemerinin takılmasına dikkat edilmelidir. Çocuk yürümeye başlayınca sivri uçlu mobilyalar kaldırılmalı veya mutlaka korumaya alınmalıdır. Küçük batıcı, kesici, delici nesneler çocukların ulaşamayacağı yerlere kaldırılmalıdır” uyarısında bulunuyor.

Temas gerektiren spordan kaçının

Hemofili hastalarını yapacakları sporları iyi seçmeleri konusunda uyaran Engin, “Temas gerektiren sporlardan ve kanamaya sebep olabilecek aktivitelerden kaçınması gereken hemofili hastaları; yüzme, bisiklet, yürüyüş gibi bireysel sporları tercih etmeli; futbol, güreş vb. güvenli olmayan aktivitelerden uzak durmalıdır. Hemofili tanısı konmuş bir çocuğun aile bireyleri ve öğretmenleri belirtileri izlemeyi öğrenmelidir. Kanama olmasa da ara ara çocuğun eklemleri kontrol edilmeli ve çarpma, zedelenme olduğunda hemen müdahale etmek için dondurucuda mutlaka soğuk materyal bulundurulmasına özen gösterilmelidir” diyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.