El yazınız bozuluyorsa distonik olabilirsiniz

El yazınız bozuluyorsa distonik olabilirsiniz

Toplumda yeterince bilinmeyen ve bir hareket bozukluğu hastalığı olan distoni, vücutta yarattığı istemsiz kasılmalar nedeniyle hastaları bağımlı bir yaşama mahkûm ediyor.

Hastaların yazı yazmalarına, konuşmalarına, kimi zaman kafalarını dahi çevirmelerine engel olabiliyor. Hastaların günlük yaşantılarını sekteye uğratan distoni, kasılmalarla seyreden bir hastalıktır. Vücutta ortaya çıkan istemsiz kasılmalar, hastaların yazı yazmalarına, kimi zaman kafalarını dahi çevirmelerine engel oluyor. İlaç ve botoks tedavisinin yetersiz kaldığı hastalarda ise beyin pili cerrahisi devreye giriyor. Uyanık yapılan ameliyatlar sayesinde hastalar eski sağlıklı günlerine dönebiliyor.

Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh, vücutta aşırı kasılmalara neden olan distoni hastalığı ve tedavi yöntemleri hakkında şu bilgileri veriyor: “Distonik kasılmalar vücudun birçok bölgesini etkileyebilir. Hastalık yüz, boyun, ses telleri, kol ve bacaklarda ya da yaygın yerleşimli olabilir. Distoni hastalarında görülen kas kasılmaları hastadan hastaya farklı şiddette görülür. Bazı hastalar yaşamlarını bağımsız yaşayabilirlerken, bazı hastaların yardımla yaşaması mümkündür. Başlangıç bulguları el yazısında bozulma, el veya ayaklarda kramp, boynun kasılarak bir yana ya da geriye doğru gitmesi, göz kapaklarında kasılma ve kapanma şeklinde olabilir. Bu bulgulara konuşma bozuklukları ya da göz kırpmaları eklenebilir. Bulgular uzun süre aynı kalabileceği gibi süratle ilerleyebilir.”

Çoğu hastada ardında belli bir neden olmadan ortaya çıkan distonide yüzde 10 genetik yaygınlık söz konusudur. Bunun yanı sıra beyin damarı tıkanıklıkları, doğum sırası olan travmalar, kazalar, trafik kazası ve benzeri travmalar, anti-psikotik ve antidepresan ilaçlar distoni nedenleri arasındadır.

Distoni herhangi bir yaşta görülebilir. Hastalık bazı kişilerde, çocukluk yaşlarında (ortalama 5-16) sıklıkla el ve ayaktan başlayabilir. 21 yaş altı başlayan distoniler ise vücudun diğer kısımlarına yayılma eğilimlidir.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.