Dr. İkbal Tokat: “Sağlık için ilk şart hijyen”

Dr. İkbal Tokat: “Sağlık için ilk şart hijyen”

Çocuk Doktoru  İkbal Tokat ile kış aylarında çocuk sağlığı açısından nelere dikkat edebileceğimizi konuştuk.

Geçen Ekim ayında New Jersey Eyaleti’nin Clifton kentinde açtığı son derece modern NuHeights Pediatrics kliniği  ile adından sıkça söz ettiren Dr. İkbal Tokat, mevsim ne olursa olsun hastalıklardan korunmak için en önemli etkenin hijyen olduğunu belirtiyor. Çocukların yetişkinlere göre kış hastalıklarına daha kolay yakalanmaya açık olduğuna dikkat çeken Tokat,  aileleri çocuklara özellikle okuldan gelişte el yıkama alışkanlığı vermek konusunda özenli olmaya davet ediyor. “Rutin olarak çocuklar ilk iş ellerini yıkamalılar. Çünkü bir çok hastalık dokunmakla geçer. İkincisi çocuklara öksürdükleri ya da hapşurdukları zaman ağızlarını kapama alışkanlığını vermeliyiz.” diyor.

Dr. Tokat, hastalıklardan korunmak için mevsim şartlarına göre giyinmenin önemini de vurgularken “Hava değişiklikleri özellikle küçük bebeklerde hastalığa sebep olabilir. Dışarı çıkarken en son çocukları giydirmek en doğrusudur. Aksi takdirde çocuklar anne-babayı beklerken terleyebilir. Dışarı çıkıp soğuk havayla terli şekilde karşılaştıklarında daha kolay hasta olabilirler. Hasta olan aile yakınlarıyla yakın temasta bulunmamaları da çocukların korunması adına önemli. Öte yandan, çocukları hasta bir şekilde okula göndermek, hem hastalığın sürecini uzatır, şiddetini artırır, hem de diğer çocukları riske sokar. Ateşli çocukların en az 24 saat ateş geçtikten sonra evde beklemeleri lazım.” diyor.

Öte yandan kışın bol bol C vitamini almanın önemini vurgulayan Dr.Tokat,  “Taze günlük sıkılmış portakal, mandalina ve limon suyu en ideal. Ama gerekiyorsa ilaç tarzında da alınabilir.” diyor ve sağlıklı yaşam için dengeli beslenmenin önemine dikkat çektiği sözlerini şöyle sürdürüyor: “Taze sıkılmış mevye suları vitamin yönüyle vücuda büyük destek sağlar. Öksüren çocuklara bal tavsiye ediyoruz. Zencefil ve ıhlamur gibi sıcak çaylar her türlü soğuk algınlığına iyi gelmektedir. Kalsiyum, protein ve demir üçlüsünü çocukların diyetinde her mevsim eksik etmemek gerekir. Kalsiyumu 2 bardak süt veya iki kap yoğurt, peynir desteğiyle almalı; protein almanın en iyi yolu hayvan ürünleri ve baklagillerden geçer. Demir ise kabuğu soyulunca kahverengileen muz, elma gibi meyvelerde fazlasıyla mevcut, yeşil sebzelerde de fazlaca var. Son olarak çocukların beyin gelişimi için en çok balık ve yumurta’da olan Omega-3, haftada birkaç kez tüketilmeli.” diye konuşuyor.

Grip aşısını hastalıklardan korunmak için  özellikle evde yeni bebeği olan ailelere, okula yeni başlamış ya da astım, romatizma, kalp hastalığı gibi kronik rahatsızlığı olan çocuklara özellikle öneren Dr. Tokat, ayrıca , bir önceki kışı bir çok hastalıkla ağır atlatmış çocuklara da mutlaka grip aşısının gerekli olduğunu söylüyor. Dr Tokat,“özellikle her yıl yeni gündeme gelen ölümle sonuçlanabilen virüslerden korunmak için grip aşısı yapabileceğimiz tıbbi tek koruma aracıdır.” diyor.

“Hastalıktan korunmak esastır.” diyen Dr. İkbal Tokat, “Hem yaşam tarzı, hem de doğru beslenme hastalıkları önlemek için önemlidir. Hastalanınca da dinlenmek, doğru beslenmek, bilinçsiz bir şekilde ilaç kullanmak yerine bir uzman kontrolünde tedavi görmekönemli. Bu hastalığın hem daha az şiddetle, hem de daha kısa sürede atlatılmasına yardımcı olacaktır.” diyerek aileleri hasytalıkları öneleme ve hastalıkla mücadele konusunda duyarlı olmaya çağırıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.