Diş ve diş eti sorunları, ciddi hastalıklara yol açıyor

Diş ve diş eti sorunları, ciddi hastalıklara yol açıyor

Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Tülay Varalan, “Diş ve diş eti hastalıkları; bireylerde solunum yolu hastalıkları, kalp-damar hastalıkları, erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek riskini artırmaktadır. İşte bu noktada ağız ve diş sağlığımıza verdiğimiz önem genel sağlık anlayışımızı da ortaya koyacaktır.” dedi.

Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Tülay Varalan, Ağız Diş Sağlığı Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, diş ve diş eti hastalıklarının ülkemizde yaygınlığı ve tekrarlama oranları nedeniyle hem çocukların hem de erişkinlerin karşılaştığı en büyük sağlık sorunlarından birisi olduğunu kaydetti.

Bu hastalıkların bireylerin, okulda, işte, evde milyonlarca saat ve iş kaybına neden olduğu gibi; fizyolojik ve sosyal etkileri ile de yaşam kalitesini belirgin bir biçimde azalttığına dikkat çeken Varalan, “TÜİK sağlık araştırma sonuçlarına göre diş dişeti hastalıkları gerek 0-6 yaş, gerekse 7-14 yaş grubu çocuklarda en sık görülen ilk 5 sağlık sorunu arasında yer almaktadır. Oysa ki bu hastalıklar önlenebilir, davranışla iyileştirilebilir hastalıklardır. Alınacak önlemler sayesinde bu hastalıkların tedavisi için yapılan harcamalarda çok ciddi oranlarda azalacaktır.” ifadesini kullandı.

Ağız ve diş sağlığını korumak için bireylerin sağlıklı beslenmenin önemi hakkında biliçlendirilmesi gerektiğine işaret eden Halk Sağlığı Müdür Vekili Varalan, şöyle devam etti: “Diş fırçalama, diş ipi kullanma, düzenli diş hekimine gitme alışkanlıklarının kazandırılması sağlanmalıdır. Bu noktadan hareketle Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak il genelindeki tüm ilkokullarda koruyucu flor uygulamaları, ağız-diş sağlığı taramaları ve eğitimlerimizi devam ettiriyoruz. Bu yıl ilk kez anasınıfında okuyan 60 ayını doldurmuş tüm çocuklara da koruyucu florür vernik uygulamasını başlatıyoruz. Program dahilinde bu çocuklarımıza da ağız-diş sağlığı taramaları ile beraber ağız hijyeni ve sağlıklı beslenme konularında bilgilendirmeler yapılacaktır.”

Dr. Tülay Varalan, 17-23 Kasım ağız diş sağlığı haftası olması nedeniyle tüm anne- babaları, öğretmenleri ve konuyla ilgili sivil tolum kuruluşlarını ağız- diş konusunda duyarlı olmaya davet etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.