Diş çıkaran bebeğinizi soğuk meyve püresiyle rahatlatın

Diş çıkaran bebeğinizi soğuk meyve püresiyle rahatlatın

Bebeklerde diş çıkarma dönemini birçok anne-baba sancılı geçiriyor. Liv Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Erkul, bu süreçte bebeklerde görülen belirtileri şöyle sıralıyor:

“Salya artışı, hafif ateş, ağlama-huzursuzluk, ağız çevresinde hafif döküntü, ellerini ısırması, uyku düzensizliği, iştahsızlık gibi belirtiler görülebilir. İlk görülen belirti ise genellikle salya artışıdır. Diş çıkarma dönemi bebeklerde çene ve ağız çevresinde kızarıklık ve döküntüye yol açabilir. Bu dönemde bebeğin yüzü temiz ve yumuşak bir bezle silinerek uygun bir nemlendiricili kremle desteklenebilir.”

Diş çıkarma döneminde 37 derece civarında hafif bir ateşin normal kabul edileceğini kaydeden uzman, “Daha yüksek görülen ateşlenmelerde bebeğin diş çıkarma sürecinde bağışıklığının azalmasından kaynaklı viral bir enfeksiyon olabileceği unutulmamalı. Bu durumda çocuk doktoruyla mutlaka konuşulmalı” diyor.

Erkul, bu dönemde bebeğin bir şeyler yemeyi bile reddedebileceğini ve hatta kilo alımının yavaşlayabileceğini belirtiyor.

Besinleri reddeden bebeğe sadece anne sütü ve mama takviyesinin yeterli olacağını vurgulayan uzman, şunları öneriyor: “Bu durumda telaşlanmamalı ve bebek yemek yemesi için zorlanmamalıdır. İştahsızlık yaşayan bebeğinize soğuk meyve püreleri ve su vererek hem ağrısını hafifletmiş olur hem de besin ve su kaybının önüne geçebilirsiniz. Diş etine hafif basınç uygulayarak, diş etine temiz ve soğuk bezle masaj yapılabilir. Ayrıca diş kaşıyıcılardan da yardım alınabilir. Plastik ve boya içermeyen (BPA free) diş kaşıyıcılarını, buzdolabında bir süre beklettikten sonra bebeğinize vererek dişetlerini kaşımasını sağlayabilirsiniz.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.