Çocuklar araba koltuğuna nasıl oturtulur?

Çocuklar araba koltuğuna nasıl oturtulur?

Ebeveynlerin karşılaştığı en güç durumlardan biridir çocuklarını araba koltuğuna oturtamamak.

Bu davranışın yerine getirilmesinde anne-babanın kararlı olması gerektiğini söyleyen Uzman Pedagog Adem Güneş, “Siz yanında ona destek oluyorsanız, kızmıyorsanız, elini tutuyorsanız, ‘Bunu yapmak zorundayız, emniyetimiz için bu gerekli’ diye söylüyorsanız ve ona rağmen hâlâ tepki gösteriyorsa “Hayır, onu bağlamamız lazım” denilmeli” tavsiyesinde bulunuyor.

Çocukların hoşuna gitmeyen bir diğer mesele ise emniyet kemeri. Birçok çocuk kemerin bağlanmasını istemez. Güneş, bu durumda yapılması gerekenleri ise şöyle sıralıyor: “Bunu yapmak zorunda olduğunuzu bilmesi lazım arka tarafta oturuyor olsanız da bağlamanız lazım. Arabaya binen herkes bağlarsa, çocuğunuz da o direnci göstermeyebilir. Sizden daha çok baba devreye girebilir. Kemeri taktıktan sonra istediği kadar ağlasın. Yeter ki siz yanında olun.”

Bebek arabası, yürüyen çocuk için uygun değil

Bebek arabası kullanımını eleştiren Güneş, “Çocuğun engelli gibi bebek arabasında taşınması çok da doğru bir davranış değil. Yürüyebilen bir çocuğun, bebek arabasında işi yok. Anne babanın belki işine geliyor, işini görüyor ama aslında o çocuğun gelişimine engel olan bir davranış” diyor.

Güneş şöyle devam ediyor: “Bazen bakıyorum, 4-5 yaşındaki çocuğu arabaya koymuş öyle gezdiriyor anne-babalar. Gideceğiniz yere birlikte, yavaş yavaş yürüyerek, biraz zaman ayırarak, yorulunca kenarda bir yere oturup dinlenerek gidebilirsiniz. Çocuğun gelişimini önemsiyorsanız eğer, bebek arabasını kullanmanızı tavsiye etmem.

Çocuğun yürümesi, koşması gelişimi için çok önemli.

Hareket, zihinsel gelişimi destekler. Çünkü hareket ettikçe çocuğun kan dolaşımı artar; beyin, organları kontrol etmek için çaba sarf eder.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.