Çocuğunuzun ağız sağlığını korumanın 8 yolu

Çocuğunuzun ağız sağlığını korumanın 8 yolu

Ağız bakım alışkanlığı çocuklarınızın diş sağlığı konusunda en başta gelir. Çocuğunuzun dişleri çıkar çıkmaz onları fırçalamalısınız. Ağızlarında diş olmasa bile ıslak bir tülbentle ağzının içini temizleyin. Diş çürüğü 6-19 yaş arası çocuklar arasında en yaygın kronik hastalıklardan biridir.

Erken başlayın: İlk doğumgününe kadar çocuğunuzu bir dişhekimine gösterin. Erken dönemde uygulanan koruyucu uygulamaları mutlaka öğrenin.

Alışkanlık kazandırın: Diş fırçalama bunlardan en önemlisidir. Bebeğinizin dişleri çıkmadan bile dişetlerini fırçalayın. Bebek diş fırçasıyla su kullanın veya yumuşak bir tülbentle dişetlerini temizleyin. Günde 2 kez fırçalayın.

Biberon çürüğüne dikkat edin: Bebeğinizin mama ya da sütle dolu biberonla uyumasına izin vermeyin. Şekerli içecekler bebeğinizin dişlerine yapışır ve diş çürüğünü tetikleyen bakterileri besler. Gece yatarken biberonsuz uyumuyorsa içine sadece su koyun.

Meyve suyundan uzak durun: Çoğu anne, içecek için meyve suyunu sağlıklı olarak düşünür. Fakat araştırmalara göre, meyve suyu çocukluk çağı obezitesi ve diş çürükleriyle bağlantılıdır. Çocuklarınıza sadece yemek zamanında 110 gram yüzde 100 meyve suyu verin.

Alıştırma bardağını kontrollü kullanın: Alıştırma bardağı biberondan bardağa geçişte çocuklara yardımcı olur. Çocukların çoğu gün boyunca bu bardağı elinden düşürmez. Ancak bunun uzun süreli kullanımı ön dişlerin arkasında çürüklere yol açar.

Emziği 2-3 yaşına kadar bıraktırın: Bebeklerin ilk yıllarında emzik kullanımı ani bebek ölümü sendromunu önlemeye yardımcı olabilir. Ancak uzun süreli kullanırsanız, bu durum üst ve alttaki diş dizilimini veya dişlerin şeklini etkileyebilir. Emziğin bebekler için olduğunu söyleyen uzmanlar, en geç 2 yaşına kadar emziği bıraktırmanızı öneriyorlar.

İIlaçlara dikkat edin:
Çocukların kullandığı ilaçlar şekerli ve aromalı olabiliyor. Eğer ilaç dişlerine yapışırsa diş çürüğü riski artar. Astım veya kalp sorunları gibi kronik hastalığı olan çocukların kullandığı ilaçların dişleri çürütme oranı yüksektir. Bu çocuklarda diş fırçalama sıklığını dişhekimine sorarak günde dörde kadar çıkarabilirsiniz.

Ağız hijyeninde taviz vermeyin: Çocuklar diş fırçalamamak için sızlansa da taviz vermeyin. Dişlerini sağlıklı tutmak için başka seçenekleri olmadığını öğretin. Çocuklar 2-3 yaşlarında bir yetişkinin yardımıyla dişlerini fırlamaya başlayabilir, ancak kendi başına fırçalamak için 6 yaşına kadar beklemeliler. Uzmanlar, çocukların kendi ayakkabılarını kendileri bağladığında ya da el yazısını yazmayı öğrendiklerinde kendi dişlerini de fırçalayabileceklerini belirtiyorlar. Dişlerini güzelce fırçaladığında onu defterine yapıştırabileceği bir çıkartmayla ya da yıldızla ödüllendirin.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.