Bu kış bizi neler hasta etti?

Bu kış bizi neler hasta etti?

2015 yılının ilk 4 ayında en çok çağrı alınan hastalıklar, günlük hayattaki alışkanlıklar ve yaşam tarzı üzerine önemli ipuçları veriyor.

Medline Acil Sağlık Operasyonlardan Sorumlu Direktör Dr. Barış Mutluer yaşanan hastalıklarla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

Ocak-Nisan ayları arasında kişiler en çok kalp krizi ve solunum yolu rahatsızlıkları, gribal enfeksiyonlar nedeniyle çağrı aldık.

Kalp krizinin en önemli nedenleri arasında; genetik ve çevresel faktörler, hareketsiz yaşam, sağlığı olumsuz yönde etkileyen alışkanlıklar ve dengesiz beslenme yer alıyor.

Solunum yolu rahatsızlıklarına ve gribal enfeksiyonlara ise genel olarak; havaların düzensiz bir şekilde ani değişimleri ve kişilerin dirençleri koruyacak şekilde beslenmemeleri ve giyinememeleri neden oluyor.

Kişiler, tüm bu hastalıklara karşı bilinçlenerek, yaşam tarzına ve beslenme şekline dikkat ederek önlem almalıdır.

2015 kışını ele geçiren hastalıklar

Dr. Barış Mutluer, “Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı son rakamlara göre, Türkiye’de bu grip sezonunda 57 kişinin hayatını kaybetmesinde grip virüsleriyle ilişki tespit edilmiştir” dedi. Bu kış sezonunda ağır bir şekilde yaşanan grip vakalarının, Medline Alarm Merkezi’ne gelen çağrılarda da belirgin bir şekilde tespit edildiğini belirten Dr. Mutluer, bireylerin yaşanan salgın sebebiyle endişelenmelerini doğal karşılıyor ve uyarıyor; “Grip geçirdiğinizde belirtilerinizi (nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı, yüksek ateş, öksürük gibi belirtilerin ortaya çıkması) takip edin ve belirtilerin ağırlaşması durumunda en yakın sağlık kurumuna gidin. Solunum yolu ve gribal enfeksiyonlara karşı önlem almak için özellikle hasta kişilerle el temasından kaçınılmalı, oda ve bulunulan ortam sık sık havalandırılmalı, eller devamlı sabunlanarak bol su ile yıkanmalı ve bol vitamin tüketilmeli. Ayrıca hasta kişiler de hapşırırken veya öksürürken peçete veya el yardımı ile ağız ve burunlarını kapatmalıdır” dedi.

Uzun süren soğuk havaların da kalp-damar hastalıklarını tetiklediğini belirten Dr. Barış Mutluer, “Aileden gelen kalıtımsal özelliklerin, yapısal bozuklukların, sağlıksız beslenme, stres, alkol ve sigara tüketiminin, hava kirliliğinin, hareketsizliğin, yüksek tansiyonun kalp-damar hastalıklarına neden olan faktörler arasında yer aldığını söyledi.

Kalp krizine karşı alınabilecek önlemler

*    Daha sağlıklı ve dengeli beslenme tarzı seçilmeli. Bunun için çok ağır yiyeceklerin tüketiminden uzak durarak daha çok sebze ve meyve tüketmeye özen gösterilmeli.

*    Günde en az 30 dakika yürüyüş yapılmalı.

*    Alkol ve sigaradan uzak durarak daha sağlıklı bir yaşam benimsenmeli.

*    Düzenli kontrollerin de yaptırılması ile kalp sağlığı kontrol altında tutulmalıdır.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.