Bu belirtiler sizde de varsa dikkat!

Bu belirtiler sizde de varsa dikkat!

Alzheimer’ın ciddi olan belirtileri arasında hafıza kaybı, zihin karışıklığı ve odaklanma güçlüğü bulunuyor. Ancak bu belirtiler hastalığın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıktığı için tedavide oldukça geç kalınmış oluyor. Uzmanlar Alzheimer’ın başlarında da bazı belirtiler verdiğini açıkladı.

Alzheimer hastalığı için sınırlı tedavi olmasıyla birlikte hastalığın erken dönemde tespiti de kısmen zordur. Ancak bu değişebilir. Alzheimer araştırmalarının en sıcak alanlarından biri hastalığın en erken aşamasında insanları amyloid beta proteinlerini azaltan ilaçlarla tedavi etmektir.

Uzmanlar insanların bunamanın herhangi bir belirtisi gelişmeden en az 10 yıl önce insanlarda bu proteinlerin oluştuğuna inanıyorlar. Brigham’daki Alzheimer Araştırma ve Tedavi Merkezi’nin yöneticisi Reisa Sperling yönettiği araştırmada, hastalığı daha erken aşamada bulup tedavi etmeye çalışacaklarını söyledi.

İşte Alzheimer hastalığının erken dönemdeki belirtileri:

Hafızaları hakkında endişe eden insanlar: Alzheimer Derneği’nin konferansında sunulan araştırmaya göre, hafızaları ve düşünceleri hakkında endişelenen insanların beyninde Alzheimer plaklağı oluşumu ve ilerleyen yıllarda bunama belirtileri görülmesi daha fazla oluyor.

Yakın zamanda olan önemli olayları hatırlamada zorlanma: Ailenizden biriyle yaptığınız önemli bir konuşmayı ya da haftanın başlarındaki büyük bir haberi unutmak endişe vericidir. Ancak unuttuğunuzu bilmemek daha kötüdür. Bir şeyler unuttuğunuzu biliyorsanız beyniniz bilgiye ulaşmak için uğraştığı anlamına gelir. Örneğin, filmdeki oyuncunun adını o an hatırlamayıp ertesi gün hatırlamak Alzheimer belirtisi değildir.

Mali hesaplarda zorlanmak: Fatura ödemelerini takip edememe, hesaplar arasında para transferi yapmada zorlanma ya da ödemeleri yaparken denge kurmada sorun yaşama Alzheimer hastalığının belirtisidir.

Otomobil kullanırken kaybolmak: Daha önce defalarca aynı yolda otomobil kullanmasına rağmen yolları şaşıran ve kaybolan birinde ileride Alzheimer hastalığı gelişebilir.

En sevdiği hobilere karşı ilgisini kaybetme: Alzheimer’ın bir diğer potansiyal belirtisinden biri de her gün yaptığı örgü örme, bahçeyle uğraşma, küçük ahşap eşya yapımı gibi şeylerden uzaklaşmaktır. Ancak bu belirtiler depresyona da benziyor. Ancak hasta daha önce hiç depresyona girmediyse ve sevdiği bir insanı kaybetme gibi depresyona yol açacak bir neden yoksa bu durum endişe vericidir.

Plan yapma yeteneğinin kaybolması: Alzheimer hastalığının başlangıç evresinde olan insanlar plan yapma ya da birden fazla işi aynı anda yapma yeteneğinde zorlanırlar. Her ay tüm aileyi bir araya getirme gibi bir görev üstlenen biri bu toplantıları düzenlemeyi unutursa hastalık riski yüksektir.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.