Bu aylarda ne yemeliyiz?

Bu aylarda ne yemeliyiz?

Her sebze-meyveyi raflarda görebilmek mümkün. Öyle ki hangi sezonda hangi meyve sebzenin yetiştiğini bile unutur olduk.

Sebze ve meyvelerin mevsiminde yenmesi besinsel içeriği zengin, tarım ilacı ve hormonlardan uzak beslenmeyi sağlar. Sağlığa katacağı olumlu etkiler dışında çok daha leziz yemekler hazırlanmasının da sebebini teşkil eder.

Özellikle domuz gribi salgınının hepimizi paranoyak bir huzursuzluğa soktuğu şu günlerde doğru beslenme, besleyiciliği zengin gıdalar tüketilmesi oldukça önemli.

İklimlerin yetişen mahsullerin tadı ve besinsel içeriği üzerinde etkileri vardır. Doğal çeşni sağlayan mevsimlerin sebze ve meyvelerin büyüklüğünden, tadına ve besleyiciliğine kadar etkileyeceği pek çok faktör bulunur.

HANGİ SEBZE HANGİ SEZONA AİT?

İlkbahardan yaza, sonbahardan kışa değişen mahsullerin farkı kadar toprağın kendini yenileme becerisi de ekolojik sistemin doğal işleyişidir. Ancak maalesef gıda işleme teknikleri ve doğal tarım kaynaklarının değişmesi ekolojik tarımı, hangi sebzenin hangi sezona ait olduğunu bile unutturdu. Artık her daim her sebze meyveyi raflarda görebiliyor, bir yandan da kokusuz, tatsız yapay ürünlere kızıyoruz. Yeni nesil hangi sezonda hangi meyve sebzenin olduğunun bile farkında değil, her sezonda ne isterlerse bulunabileceğini düşünüyorlar.

MEVSİMİNDE BESLENMEK İÇİN ÖNERİLER

Kışın daha uzun sürede yetişen sebzeler çıkar. Bu da vücudu ısıtacak besin anlamına gelir. Patates, havuç, soğan ve sarımsak gibi kök sebzeler bu gruba girer. Bahar aylarında daha çok yapraklı, nazik sebzelere odaklanın. Bunun için İsviçre pazısı, roman marulu, ıspanak, maydanoz ve fesleğen ideal örneklerdir.

ŞUBAT

Tam Zamanı: Pırasa, kırmızı turp, mandalina, muz, kereviz, pazı, hindibağ, frenk soğanı, defneyaprağı

Yakında tezgahta: Çağla, kuşkonmaz, fındık turp, roka

Zamanı geçmek üzere: Kestane, soğan, lahana  

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin: Kansere karşı etkili lahanagilleri (lahana, brüksel lahanası, karnabahar ve brokoli) sık sık tüketin. Bol beta-karoten içeren havuç ile salata, zeytinyağlı yemek ya da havuç suyu hazırlayın.

MART

Tam Zamanı: Pancar, limon, kuşkonmaz, turp, bakla

Yakında tezgahta: Bebe havucu, çilek, barbunya

Zamanı geçmek üzere: Karnabahar, pırasa, mandalina, ıspanak  

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin: Balık, ızgara et, elma, muz,  kırmızıturpu bol bol tüketin.

NİSAN

Tam Zamanı: Enginar, havuç, bezelye, çağla, bebe havucu, taze sarımsak, kuşkonmaz, taze kekik

Yakında tezgahta: Domates, kiraz, enginar, dolmalık biber

Zamanı geçmek üzere: Lahana, brokoli, kereviz  

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin: Kuzu etinin en taze ve lezzetli zamanıdır. Bu aylarda et

olarak kuzu eti tercih edilmelidir. Sütlü hafif tatlılar yiyin. Sabah kahvaltılarında ve geceleri yatmadan evvel bir bardak süt içmelisiniz. Hafif ama sağlıklı beslenip ve açık havada düzenli yürüyüşler yapın.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.