Bir nargile içimi 5 paket sigaraya eşdeğer

Bir nargile içimi 5 paket sigaraya eşdeğer

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Oğuz Kılınç, bir nargilenin 5 paket sigaraya eşdeğer olduğunu kaydetti. Kılınç, yaptığı yazılı açıklamada, bir nargile bitirildiği zaman 100 adet sigara içilmiş kadar insan vücuduna zarar vereceğini söyledi.

Nargilenin aynı zamanda tütün bağımlılığına geçişte kapı olduğunu vurgulayan Kılınç, sanıldığının aksine nargilenin sigara kadar zararlı olduğunun altını çizdi.

Kılınç, “Bir nargile 5 paket sigara içmeye bedel. Dumanın sudan geçmesi ya da aromalı olması hiçbir şekilde zarar vermesini engellemiyor ve bağımlılık yapıyor. Dolayısıyla nargile kafelerin de çok ciddi şekilde kontrol altında tutulması ve tütün kontrol önlemlerinin aynı kararlılıkla nargile için de uygulanması gerekiyor. En önemlisi de su devir daimine bağlı nargile içenlerin başta tüberküloz olmak üzere akciğer hastalıklarına yakalanma oranı çok yüksek.” dedi.

Kılınç, sigara içimde son günlerde yaygın ve moda haline gelen elektronik sigarada tütün endüstrisinin yeni bir oyunu olduğunu ifade etti.

Tütünle mücadele kapsamında açık havada sigara yasağının önümüzdeki aylarda hayata geçeceğinin altını çizen Kılınç, aynı zamanda, 2014-2018 Tütünle Mücadele Strateji Raporu kapsamında Türkiye’nin kara paket uygulamasını Avrupa ve Asya kıtasında ilk uygulayan ülke olacağını kaydetti.

Açık alanlarda sigara kısıtlaması ve düz paket uygulamasını doğru bulduğunu aktaran Kılınç, “Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu rakamlarına göre ülkemizde 2012 sonu itibariyle yıllık 99,2 milyar adet, yani 2011 yılına göre 8 buçuk milyar adet daha fazla sigara içilmiş. 2013 sonu itibariyle baktığımızda bu tekrar 91 milyar adede geriledi. Ancak toplam tüketim oranlarının daha fazla azalması gerekiyor. Sigara içme oranlarında 18-25 yaş grubunda ciddi artış var. Ülkemizde 15 yaş üzerinde 15 milyon kişi sigara içiyor. Bu da geleceğe dönük önlemlerin daha iyi alınması gereğini ortaya koyuyor. İçme oranlarını yüzde 5’in altına düşürmemiz gerekli.Kapalı alan yasağı ihlallerinde hâlâ ciddi bir rakam söz konusu. Ayrıca bu ihlaller görüldüğünde kişiler tarafından uyarılma oranları da yüzde 21; 18-25 yaş grubu genç popülasyonda ‘ben uyarırım’ diyen oranı çok daha düşük. Dolayısıyla gençler bu ihlalleri normal gibi görüyorlar. Bu geleceğe yönelik çok büyük bir tehdit.” ifadesini kullandı.

Sigara bağımlılığının tedavi edilebilir bir hastalık olduğunun altını çizen Kılınç, bağımlılığın verem, şeker, yüksek tansiyon gibi hastalıklardan farklı olmadığını, bu işin eğitimini almış hekimler tarafından müdahale edilirse bırakmanın daha kolay olacağını kaydetti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.