Bayramda diş sağlığını ihmal etmeyin

Bayramda diş sağlığını ihmal etmeyin

Erzurum Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Yrd.Doç. Dr. Tevfik Demirci, çocuk ve yetişkinlerin bayramda tüketilen tatlı ve gazlı içeceklerin ardından dişlerin fırçalanmasının ya da bolca su ile çalkalanmasını istedi.

Ramazan Bayramı’nda sık tüketilen şekerli gıdalar ile gazlı içeceklerin diş çürüklerini tetiklediği bildirildi. Tevfik Demirci, tüketilen tatlı ve gazlı içeceklerin neden olduğu çürüklerin diş ağrısıyla birlikte istenmeyen ağız kokularına neden olduğunu belirtti. Bayramda tüketilen çikolata, şeker, tatlılar ile kola gibi asitli içeceklerin özellikle diş minelerindeki inorganik yapı yetişkinlere göre daha düşük olan çocuklarda hızlı diş çürümelerine neden olduğu ifade edildi. Yrd. Doç. Dr. Demirci, çocuk ve yetişkinlerin tüketilen tatlılardan en az 10 dakika sonra dişlerini fırçalamalarını ya da bolca su ile çalkalamalarının gerektiğini belirterek “Bayramda tüketilen tatlılar ağız ve diş sağlığını ciddi biçimde tehdit ediyor. Tatlı ve gazlı içecekler dişin doğal yapısında çürümelere neden olmakta. Bu da istenmeyen ağız kokularına ve çürüklere neden olabilmekte. Bir ömür boyu ağzımızda sağlıklı biçimde kalması gereken dişleri bayramda tatlı ve gazlı içeceklere kurban etmemek için tüketilen tatlılardan sonra dişler fırçalanmalı en azından bol su ile çalkalanmalı. Ara yüz çürüklerine karşı diş ipi ile yine diş temizliği gerçekleştirilmeli.” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Demirci, tatlıdan sonra tüketilen üzüm, şeftali, elma gibi meyvelerde ki asidin de dişe zarar verdiğine vurgu yaparak “Tüketilen tatlıların ardından diş dostu sakız çiğnenmeli. Elma, üzüm gibi asit oradı yüksek meyveleri tatlılardan ağzı ve dişleri temizler mantığıyla yememeli. Diş ağrısı yaşamamak için bayram ziyaretlerinde şekersiz içecekler tercih edilmeli. Özellikle süt dişleri yeni çıkmış olan 3-6 yaş grubu çocukların dişlerini gazlı bezle silinebilir.” diye konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.