Balık yağı mı zehir mi?

Balık yağı mı zehir mi?

Son dönemlerde omega-3 takviyesinin önemi üzerinde sıkça duruluyor. Birçok insan hem kendisi hem de çocukları için bu takviyeyi gerekli görüyor.

Bu sektörün farkına varan merdiven altı işletmeler de boş durmuyor. Omega-3 takviyesi alırken özellikle saf olup olmadığına, dozajına, hangi formda olduğuna ve domuz jelatini içerip içermediğine bakmak gerekiyor.

Meydan Gazetesi’nde yer alan habere göre; Eczacı Mehmet Müderrisoğlu, omega-3 takviyesiyle ilgili şu bilgileri veriyor: “Alınacakomega-3 takviyesinin cıva, kurşun ve diğer ağır metalleri içerip içermediğinden emin olmak için ürünün Uluslararası Balık YağıStandartları’na (The International Fish Oil Standards Program – IFOS) uygun olup olmadığına bakılması gerekiyor. Doğru ve sağlıklı omega-3 IFOS analiz laboratuvarından alınmış ve her üretim şarjına geçerli raporu olmalı.”

Omega 3 takviyesi seçerken bunlar önemli

* İnternet ve sağlık ürünleri konusunda güven vermeyen noktalardan ürün almayın.

* Cıva, kurşun ve diğer ağır metalleri içermediğine dair IFOS sertifikası olup olmadığına bakın.

* Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Beslenme Konseyi (CRN)’nin belirlediği doğru dozajda olup olmadığını kontrol edin.

* Kutusunun üzerinde üretici / distribütör firması, üretim yeri yazan, kutusunda kullanma kılavuzu bulunan ürünler alın.

* Üründeki DHA ve EPA oranı mutlaka belirtilmiş olmalı. DHA ve EPA oranı ne kadar düşükse omega 3 desteğinin kalitesi o kadar düşük olur.

* Omega 3’ten maksimum fayda sağlamak için omega-6 içermeyen destekler tercih edin.

* Anne adayları doktorlarına danışarak kullanabilecekleri yüksek saflıkta bir omega-3 takviyesi kullanmalı.

Bizim balıklarda omega-3 çok az

Sağlık açısından mucize etkilere sahip olan EPA ve DHA’nın en önemli kaynağının soğuk deniz balıkları olduğunun altını çizen Eczacı Müderrisoğlu, “Maalesef ülkemiz denizlerindeki balıklarda istediğimiz faydayı sağlayacak miktarda DHA ve EPA bulunmuyor. Denizlerde gittikçe artan kirlenme sebebiyle, omega-3 yağ asitleri kaynağı olan balıklarda son derece zehirli olan cıva, kurşun ve diğer ağır metaller var. Bunlar çok ağır sağlık sorunlarına ve kansere neden olabiliyor” diyor.

Domuz jelatini içeriyor mu?

Kapsül şeklindeki omega-3 takviyelerinde kapsülün elde edildiği kaynağı önemli. Kapsülün balık jelatininden yapılmış olması en idealidir ancak genelde sığır jelatini kullanılır. Yurtdışından gelen bazı ürünlerde İslam dinine göre kullanımı haram olan domuz jelatini olabiliyor. Jelatininin kaynağı belli olan ürünler tercih edilmeli.

Krill yağından mı elde ediliyor?

Omega-3 yağ asitleri karides benzeri bir deniz canlısı olan ‘krill’den de elde edilebiliyor. Krilldeki EPA ve DHA değeri günlük ihtiyacı karşılama açısından düşük. Bu kadar düşük miktarları gerekli seviyelere yükseltmek için kapsül kullanımını arttırmak gerekiyor, bu da kullanım maliyetini yükseltiyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.