Alerjiyi hafife almayın, test yaptırın!

Alerjiyi hafife almayın, test yaptırın!

Erzurum Palandöken Devlet Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uzman Dr. Mesut Demirci, alerjinin hafife alınmaması gerektiğini belirterek mutlaka doktora başvurulmasını istedi.

Uzman Dr. Mesut Demirci, ‘prick’ adı verilen alerji testini vücudunda kaşıntı olan ve özellikle bahar aylarında nezle, burun ya da göz akıntısı bulunanlara yapıldığını böyledi. ‘Prick’ testinin içeriğinde süt, ot, tüy, ağaç, köpek, tavşan, kedi, mantar, yumurta ve ev tozu solüsyonlarının bulunduğunu aktaran Dr. Demirci, bu solüsyonların bir aplikatörle hastanın kolunun ön yüzüne enjekte edildiğini belirtti. Testin yapılmasından 15 dakika sonra hastanın kolunda numaralandırılan bölümlerde kızarıklık ya da kabarma meydana gelmişse kişinin neye karşı alerjisi olduğunun belirlendiğini vurguladı.

Alerji testinden 3 gün önce ilaç içilmemeli

Test yaptıracakların 3 gün öncesinde herhangi bir ilaç içmemesi gerektiğini anlattı. Dr. Demirci şunları söyledi: “Hasta eğer ilaç içip gelirse alerjiyi tespit edemeyiz. Polikliniğe gelen hastaya aplikatörün ucundaki küçük iğneciklerle alerjik maddeleri içeren solüsyonları enjekte ediyoruz. Hastanın ön kolu yüzüne uyguladığımız testin sonucunu görmek için 15 dakika bekliyoruz. Hastanın kolunun ön yüzünde numaralandırılan alanlardan hangisi kabarıp kızarıyorsa ona karşı alerjisi olduğunu anlıyoruz. Alerji testi, kişinin uzak kalması gereken ürünleri bildirmeye yarıyor. Hastalar en fazla ev tozu ve yumurtaya alerji duyuyor. Sürekli hıçkıran ve kronik öksürüğü olan hastalarda ev tozu alerjisi ortaya çıkıyor. Ev tozu, ot, ağaç, polen gibi neye hassassa ondan uzak durmasını öğütlüyoruz. Hastaya, çeşitli bilgi ve broşürler veriyoruz. Örneğin, ev tozuna karşı alerjisi olan hastanın hangi tür halı seçmesi, kıyafetlerinin yıkanmasına bile dikkat etmesi gerektiğini anlatıyoruz. Alerjik reaksiyon özellikle kişinin göz kapağında ya da dudağında ödem şeklinde şişliğe neden oluyorsa bu küçük dilini şişirip solunum yolunu tıkayabilme ihtimalini doğurur. Solunum yolu tıkandığı için ölen hastalar da oluyor. Hasta söylediklerimizi dikkate aldığı zaman alerji o kadar hafiflemiş oluyor.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.