Oruçlu iken sinirlenirseniz abdest alın

Müftü Yusuf Şahin, vatandaşları oruçlu iken sabırlı olmaları konusunda uyararak, “Oruçlu insan sinirlenirse abdest alsın” dedi.

On bir ayın sultanı olan Ramazan’ın kameri aya göre farz kılındığını belirten Yusuf Şahin; “Kameri ayda her gün onar gün önce gelmesiyle, yani 355 gün olması ile bir mümin 50 yaşlarına ulaşmışsa çok rahatlıkla yılın her ayında ve her gününde oruç tutma şerefiyle şereflenmiş olur. Dolayısıyla ömründe yıl içinde tutmadığı ay, tutmadığı gün oruç olmayacak. Yani her gününde orucunu tutmuş olacak. Bunun da inşallah en üstün faziletini elde etmiş olacak. Cenab-ı Mevla’nın, kulun yaptığı her ibadetin karşılığında ecir olarak matematiksel bir rakamla sevap vereceği bildirilirken, oruç ibadeti için böyle bir rakam verilmiyor. Kul orucunu benim için tutmuştur. Onun ecrini, onun mükafatını ben vereceğim diyor. Dolayısıyla oruç ibadeti, mükafatı bizzat Cenab-ı Allah tarafından takdir edilen bir ibadettir” şeklinde konuştu. Oruçlu iken çekilen zahmetin bereket olarak geri döneceğini ifade eden Müftü Şahin, “Oruç yılın 12 ayına da denk gelebilmekte. Dolayısı ile en uzun günlerde oruç tutmanın fazileti, en kısa günlerde tutmanın fazileti yaşanmış olacak. Bu yıl nasip olursa 17 saat gibi bir oruçlu olmamız söz konusu. İşte burada sabırlı olabilmek, burada nefsimizi yenebilmek, burada şeytanı mağlup edebilmek en büyük pehlivanlıktır diyebilirim. Bu en büyük başarıdır. İnşallah ecri de bu oranda yüksek olacaktır. Zaten oruca samimiyetle, ihlas ve takvayla niyet eden insan inanın hiç açlık duymuyor. İşte en uzun günler. Şu anda bir mümin olarak, bir oruç tutan kişi olarak açlık yönünde hiçbir endişe, hiçbir sıkıntımız yok. İnanıyorum ki bütün müminlerin de öyle. Zaten son zamanlarda televizyon ekranlarında birçok işin uzmanları, yani tababet ilmiyle ilgilenen doktorlar, eğer insan samimiyetle oruca niyet ettiğinde beyin mideye öyle bir hükmediyor ki açlığını ve susuzluğunu büyük oranda gidermiş oluyor. Tabii bu arada sıcak mevsimlerde oruç tutan kardeşlerimizin güneşin en kızgın olduğu bir zamanda, arzı en çok ısıttığı bir ortamda güneş altında durmamaya özen göstermek gerekir. Birçok işveren kardeşlerimize de Ramazan ayında mümkün mertebe işin sabah erken başlatılıp öğleden sonra veya öğlene doğru bitirilmesi tavsiye ederiz. İnanıyorum ki Allah için niyet ettiklerinde oruç hiçbir kula mani teşkil etmez, orluk olmaz. Tabiii ki tamamen her şey içebilme, yiyebilme gibi rahat olmayacak. Ne kadar zahmet, o kadar rahmet tabiri vardır” ifadelerini kullunda.

Orucun insan için bir kalkan olduğuna da değinen Müftü Şahin, “Oruçlu insan eğer biri ona tebelleş olup da tahrik ediyorsa ona, ‘Ben oruçluyum. Ben oruçluyum. Ben oruçluyum’ desin ve çok daha sıkıldığı zaman, ‘La havle vela kuvvete, vela kudrete illa billahil aliyyül aziym’ dedi mi Rabb’imin ona yetişeceğini düşünüyorum. İnşallah bu manada müminler kendilerini teskin etmiş olurlar. Oruçlu olduğunu söylediği anda hala siniri geçmiyorsa abdest almayı öneririz. Onun için bir şeye kızdığınız zaman ayakta iseniz oturunuz, oturuyorsanız uzanınız; yani bir pozisyon değişikliği yapın. Abdest alırsanız öfkeniz, siniriniz gider ve bütün sinir ortamı yatışır” diye konuştu.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.