New York’un damağını tatlandıran Antepli baklavacı

New York’un damağını tatlandıran Antepli baklavacı

Türkiye’nin vazgeçilmez tatlılarından ‘Antep Baklavası’nı ABD’ye taşıyan Türk iş adamı yatırımlarını büyütmeyi hedefliyor.

Türkiye’yi bir şekilde ziyaret eden Amerikalılar başta olmak üzere birçok kişi, baklava tatlısının ününü duymuştur. Bunun farkında olan bir Türk yatırımcı, New York’ta ‘Antep Baklavası’ üreterek kısa sürede bölgede yaşayan insanların dikkatini çekmeyi başardı.

2006 yılında New York’a öğrenci olarak gelen Gaziantepli Mehmet Alkurt (34), birkaç farklı yatırım denemesinden sonra ‘Antep Baklavası’nı Amerika’ya taşımak için kolları sıvadı.

Öğrenci olarak geldiği Amerika’da ticaret yapmayı hedefine koyan Alkurt, önce alışveriş merkezlerinde tezgahlarda cep telefonu kılıfı, yastık satarak geçimini sağlamaya başlar. O dönemde Türkiye’den ABD’ye Antep fıstığı ihracat etmeye karar verir.  Daha sonra büyük bir markette gıda kontrolörü olarak çalışmaya devam eder.

Belli bir süre gıda sektöründe çalışan genç yatırımcı, özellikle Antep fıstığı ile yatırımlarını artırmaya devam eder. Alkurt, New York ve New Jersey’de çalıştığı sırada, ‘Antep baklavası’ gibi bir ihtiyacın olduğunun düşünüp, harekete geçer. Türkiye ve Orta Doğu’nun vazgeçilmez tatlısı baklavayı New York’a getirmeye karar verir.

Ustası başta olmak üzere baklavanın bütün malzemelerini Türkiye’den getiren Alkurt’un tek amacı, Türkiye’de satılan Antep baklavasının tadını bozmadan buraya taşımak. Bunun için öncelikle Gaziantep’ten baklava ustası getirerek bu sorunu aşmaya çalışır. Baklavada yufkalarının ince açılmış olması, ceviz veya fıstığının bol olması ve şerbetinin tam kıvamında olması o baklavanın kaliteli olduğunu gösterir.

Türk girişimci bunları dikkate alarak, un, fıstık ve kullanılacak tereyağını bile Türkiye’den getirir.

Malzemeleri Türkiye’den getirmesinden New Jersey’nin Paterson şehrinde açtığı küçük bir imalathane ile Gaziantep usulü baklava yapmaya başlar. Kısa sürede piyasaya sürülen baklavanın özellikle ilgi görmesinden sonra üretime Brooklyn’de devam etmeye karar verir.

Brooklyn’de hem üretimin hemde satışları yapabileceği ‘Antepli Baklava’ isimli bir cafe açarak, ürünlerini orada satmaya karar verir. Brooklyn’de özellikle Arap kökenli Amerikalılardan büyük ilgi gördüklerini belirten yatırımcı Mehmet Alkurt, “Artık, daimi müşterilerimiz var. Hemen hemen her gün gelip baklava çeşitlerinden alıyorlar. Amerikalılar da tatlımızın lezzetini çok beğeniyorlar. Biz de tatlının yanında Türk kültür ve geleneklerini de anlatmaya çalışıyoruz ”dedi.

Antep usulü baklava üretiminin New York’ta yapılmasının çok kolay olmadığını bunun için ciddi bir gayret gösterdiklerini belirten Türk iş adamı “Amerika’da satılan un ile Türkiye’deki un farklı. Bu nedenle tatlı yapmak için kullanılacak malzemeyi iyi seçmek lazım. Aski takdirde istenilen tadı tutturamıyorsunuz. Ama ayarını tutturduktan sonra yaptığınız ürün insanların çok hoşuna gidiyor” diye konuştu.

Baklavanın tam kıvamında yapılması için ustanın çok iyi olması gerektiğine ve ilk dönemlerde bu konuda sorun yaşadığını belirten Alkurt “ Bu işe ilk girdiğimde işin ustasını bulmak kolay olmadı. Bir Antepli olarak iyi baklava yapan ustayı bulmam zor olmadı ama onun buraya getirilmesi kolay olmadı. Şu anda bütün sorunların çözüp müşterilerimize en kaliteli hizmeti vermeye çalışıyoruz” dedi.

EN BÜYÜK AMACIM FRANCHISE OLUŞTURMAK

Amerika’nın Florida, Texas, eyaletleri olmak üzere birçok farklı noktalara ürün gönderdiklerini hatırlatan Mehmet Alkurt, birkaç ay içinde New York ve New Jersey’deki satış noktalarını artırmayı hedefliyor.

Amerika’nın büyük alışveriş merkezlerine girmek için çalışmalarının olduğunu ancak bunun ne zaman sonuçlanacağını bilmediğini ifade eden Alkurt, “ Şu an için çok büyük bir şirket olmayabiliriz, ama müşteriye sunduğumuz ürünümüz çok lezzetli. İlerleyen zamanlarda inanıyorum ki ‘Antepli baklava’ ismi adı altında franchise olacağız. Bazı iş adamlarından ortaklık teklifleri alıyorum, bunları değerlendirip dükkan sayısını kısa sürede artırmayı düşünüyorum” şeklinde hedeflerini açıkladı.

Baklava severler, internetten  http://anteplibaklava.com sitesi üzerinden sipariş verebiliyor.

Write a comment

1 Comment

  1. Naim October 18, 13:37

    İlk çıkış hızlı oluyor sonrası önemli. Allah mubaffak etsin

Only registered users can comment.