Müzik çalmayan mağazaya müşteri girmiyor

Müzik çalmayan mağazaya müşteri girmiyor

Müziğin insan psikolojisi ve davranışlar üzerinde etkisi, bilimsel bir gerçek. Ancak araştırmalar müziğin sadece davranışları değil tüketim tercihlerini de etkilediğini ortaya koyuyor.

AVM’ler, mağazalar, restoranlar, turistik mekanlar ve spor merkezlerinde çalınan müziğin tüketici davranışlarıyla doğrudan bir ilişkisi bulunuyor.

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre müşterilerin yüzde 90’ı müzik çalan mağazaları tercih ediyor ve çevresine öneriyor. Müşterilerin yüzde 76’sı müzik sayesinde kendini daha rahat hissederek alışveriş yaptığını belirtirken yüzde 63’ü müzikli mağazalarda daha fazla vakit ve para harcadığını söylüyor.

Mekana göre müzik

Türkiye’de 4000’in üzerindeki halka açık noktada yasal müzik yayını yapan SMG’nin CEO’su Gül Gürer Alimgil, müziğin mekana göre seçilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Alimgil, “Örneğin bir fast food restoranında hızlı ritimde müzikler yayınlanmalı ki yemekleri daha hızlı yensin ve müşterileri sirkülasyonu artsın. Şık bir butikte easy listening eserlerin çalması müşterilerin mağazada daha uzun süre kalmasını sağlayabilir. Fine dining restoranlarda müşterilerin daha uzun süre kalmasını sağlamak için caz tarzında müzikler tercih edilebilir. Bir fitness salonunda ritmin çok yüksek olması gerekir. AVM’lerde ise müzik yayını ne çok yüksek ne çok düşük düzeyde olmalı, keyifli bir fon müziği işlevini görmeli.” diye konuşuyor.

Müzikli müşteri yönetimi

Müziğin, mağaza içi yoğunluk ve satışlar üzerindeki etkilerine de dikkat çeken Alimgil, “Yavaş tempolu müzikler, yüksek tempolulara oranla müşterileri mağazada daha uzun süre tutar. Mağazada kalan müşterilerin de genellikle daha çok alışveriş yapacağı umulur. Öte yandan, mağazada huzurlu ve rahat bir biçimde alışveriş yapmayı engelleyecek şekilde çok fazla sayıda müşterinin olması durumunda yüksek tempolu müzik çalınarak, bu müziğin trafik akışını hızlandırıcı etkisinden yararlanılabilir” diyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.