Kızılderililere mahkeme dini ayinleri için kartal öldürme izin verdi

Kızılderililere mahkeme dini ayinleri için kartal öldürme izin verdi

Amerika devletinin sembolü olan kuzey Amerika kel kartalı nesli tükenme tehlikesi altında olan kuşlar sınıfında. Bu amaçla korunma altına alınan kel kartallar, Kızılderili bir kabilenin dini ayini nedeniyle öldürülmesine mahkeme tarafından izin çıktı.
Mahkeme kararı ile dini ayinleri için yılda iki adet kel kartal öldürme hakkı elde eden Wyoming eyaletinde yaşayan Kuzeyli Arapaholu kabilesi, kartalın özgürlükleri için kurban ettiklerini savunuyor.

ABD Balık ve Doğal Hayatı Koruma (U.S. Fish and Wildlife Service) kurumu, Kızılderili kabilenin dini ayinleri için kartal kurban etmesine karşı çıkıyor. Koruma derneğinin karşı çıkma nedeni ise; hem kel kartalın nesilinin tükenme tehlikesi altında olması hem de bu karar ile yaban yaşamın korunmaması.

Mahkemenin Kuzeyli Arapaholulara Wyoming eyaletindeki Kızılderili Rüzgar Nehri bölgesinde iki adet kel kartalı avlama hakkı tanınmasına Balık ve Yaban Hayatı Koruma derneği dışında bir başka Kızılderili kabile de karşı çıkıyor. Kızılderili Rüzgar Nehri bölgesinde yaşayan Doğulu Shochone kabilesi kel kartalların dini ayin gerekçesi ile öldürülmesine karşı olduklarını açıkladı.

Kel kartallar, 2007 yılından itibaren türü tükenmekte olan kartallar sınıfına alınarak avlanması yasaklanmıştı. Bu kuşlar, 1940 yılında korunma altına alınan kaya kartalları ile birlikte avlanması yasak olan iki kartal türü olarak biliniyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.