Kaybolan eşyaların yerini bulan robot geliştirildi

Kaybolan eşyaların yerini bulan robot geliştirildi

Japon elektronik devi Hitachi, insansı robot EMIEW2’nin en yeni modelini tanıttı. İnternete bağlanıp nesneleri öğrenebilen robot, kaybolan eşyaların yerini tespit edip sahibine rehberlik yapabiliyor. 

6 yaşındaki bir çocuğun boyutlarına sahip olan EMIEW2, iki tekerlekli bacakları üzerinde, çarpma gibi tehlikelerde dengesini kaybetmeyecek şekilde üretildi. Hitachi tarafından ilk kez 2005’te tanıtılan robottaki ileri teknoloji daha da geliştirildi. İnsan yüzlerini tanıyıp ayırt edebilen EMIEW2, kendisine gösterilen objeleri öğrenmeye ve yerlerini bulmaya yetecek kadar yapay zeka sahibi oldu.

14 kilogram ağırlığında ve 80 santimetre uzunluğunda olan robot, saatte 6 kilometre hızla ilerleyebiliyor. EMIEW2, kafasındaki iki kamera sayesinde gördüğü nesnelerin şekillerini ve renklerini hafızasına kaydediyor. Robot ayrıca internetten indirdiği resim ve şekiller sayesinde gördüğü nesneleri tanıyabiliyor. Sahibinin kaybettiği eşyasını söylemesinin ardından bulunduğu ortam içerisinde o eşyanın yerini gösterebiliyor. Robot, oda içerisindeki diğer kameralarla bağlantı kurup aradığı nesneyi daha kolay bulabiliyor.
EMIEW2’nin geliştiricisi Takashi Sumiyoshi, “Bu robotu, rehberlik ve yol gösterme servisleri için geliştirdik. İnsanlara çarpmadan çevikçe hareket edebiliyor. Eğer kaza eseri birisine çarparsa da onların canını acıtmayacak kadar hafif” dedi.

Hitachi yetkilileri, robotu şu an satışa çıkarmak gibi bir düşüncelerinin olmadığını belirtiyor. Ancak EMIEW2’nin gelecekte hastane ve evlerdeki yaşlılar ile turistlere rehberlik görevlerinde kullanılabileceği kaydediliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.