Kalp krizine karşı bol sıvı tüketin

Kalp krizine karşı bol sıvı tüketin

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Selim Yalçınkaya, yaz aylarında daha sık görülen kalp krizlerinin önüne geçmek için, bol sıvı alarak güneşin zararlı etkilerinden korunmanın önemli olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Selim Yalçınkaya, yaz aylarında kalp hastalarının sağlıklarına dikkat etmesi gerektiğini belirterek kalp hastalarına önerilerde bulundu. Sıcak ve nemli havaların kalp hastaları için risk faktörlerini beraberinde getirdiğini vurgulayan Yalçınkaya, “Aşırı sıcak ve nemli hava özellikle kalp damar hastaları, hipertansiyon ve kalp yetersizliği olan hastalar için artmış bir risk meydana getirdiği gerçeği göz ardı edilmemelidir. Vücut ısısını sabit tutan en önemli mekanizmalardan biri cildin kan dolaşımıdır. Cildi besleyen damarlar soğukta büzüşerek, sıcakta ise genişleyerek vücuttaki ısı kaybını azaltmaya veya artırmaya çalışır. Bu durum kalbin daha fazla çalışmasını gerektirir. Kalp yetersizliği bulunan hastalarda kan akımının ağırlıklı olarak cilde yönlenmesi, hayati organlara olan kan akımının azalmasına yol açabilir.” ifadelerini kullandı.

Su ihtiyacı dengelenmediğinde kalp yetersizliği oluşabileceğini hatırlatan Yalçınkaya, şöyle devam etti: “Vücudun sıcağa karşı aldığı en etkili yöntem terlemedir. Nemli deriden su buharlaşırken cilt de soğumaya başlar. Doğal olarak bu durumda sıvı ve elektrolit denilen tuz ve mineraller kaybedilir. Damarlarda dolaşan sıvı hacminin azalması, kanın akışkanlığının ve böbreklerden geçen kan miktarının azalmasına neden olur. Bu durum, yeterli sıvı alınmadığı takdirde böbrek fonksiyonlarında bozulmaya yol açabilir. Bunu dengelemek üzere böbrek ve böbreküstü bezlerinden salgılanan maddeler damarların büzüşmesine ve ani tansiyon yükselmeleri ile kalp yetersizliği bulgularının artmasına neden olabilir.”

Hipertansiyonu bulunan ve idrar söktürücü ilaçlar kullanan hastaların yeterli miktarda sıvı almaları gerektiğini söyleyen Yalçınkaya, “Yeterli sıvı almayan kişilerde tansiyon düşmeleri, böbrek fonksiyonlarında bozulmalar ortaya çıkabilir. Bunun yanında tansiyon düşürücü olarak kalsiyum kanal blokeri kullanan bazı hastaların sıcaklarla birlikte bacaklarında ve ayak bileklerinde gözlenebilen şişliklerde artış olmaktadır. Bu durumdaki hastalar tuz kısıtlamasına biraz daha fazla dikkat etmelidir. Hipertansiyon çoğunlukla herhangi bir şikayete yol açmayan bir hastalık olduğundan çoğu hasta kan basıncındaki değişikliklerin farkına varamaz.” şeklinde konuştu.

Özellikle mevsim değişikliği dönemlerinde kan basıncındaki değişiklikleri daha yakından izlemekte yarar olduğunu belirten Yalçınkaya, “Yüksek tansiyonu bulunan hastalar yaz aylarında herhangi bir sorun yaşamamak için doktorlarına danışmalıdır. Böylelikle bu hastaların ilaç kullanımları eğer hekimleri tarafından gerekli görülürse yaz dönemi için yeniden düzenlenebilir.” dedi.

Yaz aylarını sağlıklı geçirmek için alınacak önlemleri aktaran Yalçınkaya, şunları kaydetti: “Yaz aylarında açık renkli, rahat ve bol, terlemeyi artırmayan kumaştan yapılmış giysileri tercih edin, yazın günde 2-2.5 litre su tüketmeye özen gösterin, soda ve maden suyu tüketiminde dikkatli olun, kontrolsüz maden suyu ve soda tüketimi tansiyonu yükselteceği gibi, kalp yetmezliği bulgularının da ortaya çıkmasına ya da daha ağırlaşmasına neden olabilir.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.