İşte o gece geldi; saatleri ileri almayı unutmayın

İşte o gece geldi; saatleri ileri almayı unutmayın

Gün ışığından daha fazla istifade edebilmek için her yıl mart ayında uygulanan saatlerin ileri alınması bu gece yarısı olacak. Kuzey Amerika, Güney Amerika’da yalnızca birkaç ülke ile Avrupa, Türkiye, Lübnan, Suriye, İsrail ve İran da yürürlükte olan saatlerin ileri veya geri alınması uygulaması ile devletler enerji tasarrufu yapmayı amaçlıyor.
Bugün gece 02:00 itibariyle saatleri bir saat ileri alınması ile uykusuz kalacaklara da bir tavsiye, erken yatmaları. Saatlerin ileri alınmasını ise kimse merak etmesin zira bilgisayar, cep telefonları ya da kablolu yayın kutusundaki saatler otomatik olarak ileri alınıyor zaten. Yalnızca kol veya duvar saati bulunduranlar günün diledikleri vaktinde saatlerini ileri alabilirler.
BİRÇOK DEVLET İLE  EYALETLER SAATLERİ İLERİ ALMIYOR
Saatlerin ileri alınması Amerika’nın her bölgesi için geçerli olmayacak. Zira saat uygulamasına gitmeyen bazı eyalet ile özerk bölgelerin varlığı Amerika’da sözkonusu. Bu gece yarasından itibaren saatlerini ileri almayacak yerler şunlar; Hawaii, Arizona, Porto Rico, Virgin Adaları, Amerikan Samoası.
Başkanlık seçimlerinin yapılacağı 6 Kasım’dan iki gün önce tekrar saatlerin geri alınmasına kadar bu uygulama devam edecek.
Saatlerin ileri veya geri alınması fikri ilk defa 1895 yılında George Vernon Hudson tarafından ortaya atıldı. Gün ışığından daha fazla istifade için saatlerin ileri alınması yönündeilk görüşün ise 1784 yılında Benjamin Fraklin’e ait olduğu ileri sürülüyor. Ancak bu iddianın doğruluğu hala tartışma göütürüyor. Gün ışığından daha fazla istifade edebilme fikri özellikle Birinci Dünya Harbi döneminde etkili olması nedeniyle birçok ülke tarafından kullanılmaya başladı. Teknolojinin ilerilemesi ve elektriğin yaygınlaşması ile insanoğlunun geceye teslimiyeti veya erken yatma zarureti ortadan kalkınca bu uygulamayı Rusya, Çin, Asya ülkelerinin hemen hepsi, Afrika ve Güney Amerika ülkelerinin birçoğu bundan vaz geçti. İngilizce de ”Daylight Saving Time” (DST) olarak ifade edilen uygulama, hergeçen yıl dünya da daha az itibar görüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.