Havalardaki aşırı sıcak ve soğuklara neden ne?

Havalardaki aşırı sıcak ve soğuklara neden ne?

New York ve ABD’nin Kuzeydoğu eyaletleri tarihinde en sıcak Noel’i yaşarken, İngiltere, Güney Amerika ise sel baskınları, aşırı yağışlarla boğuşuyor. Afrika’da birçok ülke ise tarihinin en büyük kuraklılığı ile karşı karşıya.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA,  bu yıl etkili olan El Nino hava sisteminin ciddi etkilerinin görülmeye başladığını açıkladı. NASA, 1998’de olduğu gibi bu yılda El Nino’nun yıkıcı etkileri olacağı konusunda uyarıda bulundu.

NASA’dan yapılan açıklamada şu andaki El Nino’da “hiçbir gerileme işareti görülmediği” belirtiliyor ve Aralık 1997’deki El Nino’yla “çarpıcı bir bir benzerlik görüldüğü” vurgulanıyor.

El Nino, kuzey yarımküredeki bazı sel felaketleriyle alışılmadık derecedeki sıcak havadan sorumlu tutuluyor. El Nino Büyük Okyanus’un orta kesimlerindeki sıcak suyun Kuzey ve Güney Amerika’ya doğru genişlemesiyle ortaya çıkıyor.

Ortalama iki ila yedi yılda bir oluşan El Nino’nun en yıkıcı etkileri yıl sonuna doğru görülüyor. Ancak bahar aylarına da sarkıp yılın tamamına, yani 12 aya kadar uzadığı da oluyor.

Bu yılki El Nino Paraguay, Arjantin, Uruguay ve Brezilya’da görülen son 50 yılın en büyük sel felaketlerinden sorumlu tutuluyor. Felaket nedeniyle 150 binden fazla kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Meteoroloji uzmanları, Kuzey Kutbu’nda yaşanan sıcak havaya El Nino’nun doğrudan bir etkisi olmadığı görüşünde.

Kuzey Kutbu’nda yaşanan sıcaklığa neden olan ise genel küresel sıcaklığın yol açmış olabileceği savunuluyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.