Erken yaşta başlanan spor, özgüveni artırıyor

Erken yaşta başlanan spor, özgüveni artırıyor

Sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olan spor, aynı zamanda en yararlı sosyal etkinliklerinden birisi. Uzmanlar, sağlıklı bir gelecek için ailelere çocuklarını erken yaşta spora yönlendirmelerini ve cesaretlendirmelerini öneriyor.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Öztürk, çocukların spora en erken 4 yaşında başlaması gerektiğini ifade etti. Çocukların düzenli faaliyetler ve düzenli egzersizlere özellikle yüzme ve jimnastik gibi sporlara en erken başlama yaşının 4 olduğunu belirtti.

YAŞ GRUPLARINA GÖRE SPOR AKTİVİTELERİ

Dr. Öztürk, yaş gruplarına göre spor aktivitesi önerilerinde bulundu: “Her çocuğun fiziksel, ruhsal, zihinsel ve toplumsal gelişimi birbirinden farklı. Ancak belli gelişim dönemleri, eğilimler ve belirli davranış kalıpları hemen her çocukta ortak kabul ediliyor. Bir önceki dönemin özelliklerinin geçişleri ve izleri bir sonraki dönemde de kendisini gösterebiliyor.

4-6 yaş arasında ip atlama, yüzme, sek sek, frizbi, yürüyüş, bisiklete binme gibi temel motor becerileri geliştiren oyunlar bu yaş grubu için tercih edilebilir.

7-10 yaş arasında bu yaştaki çocuklar temel hareket becerilerini edinmişlerdir. Hafızaları, karar verme yetileri gelişmiş olduğundan bazı oyunların stratejilerini kavrayabilirler. Bisiklet, top oyunları, tenis, masa tenisi, paten, dans, jimnastik, futbol, yüzme gibi sporlar bu gruptaki çocuklara önerilebilecek oyunlardır.

10 yaş ve üzerindeki çocuklar karmaşık aktivite gerektiren takım oyunlarına katılabilirler. Futbol ve basketbolda çocuğun fiziksel güvenliği önemlidir. Fiziksel yaralanma riski dışında yarışma sporları ile birlikte kazanma ve kaybetme de başlar. Bu nedenle çocuğun doğru yönde odaklanmasına dikkat etmek gerekir. Bu yaşa dek aerobik veya düzenli egzersiz programlarına başlanması uygun değildir. Ergenliğe kadar uzun mesafe koşularına izin verilmemelidir. Organize takım sporları, koşu, paten, bisiklet, ip atlama, yüzme, kürek, atletizm yapılabilecek sporlardandır.”

“SPOR YAPAN ÇOCUKLARDA SORUMLULUK DUYGUSU ÇOK DAHA ERKEN GELİŞİYOR”

Çocukların sporu kontrollü ve dikkatli yapması gerektiğini ifade eden Dr. Öztürk, şu bilgileri verdi: “Düzenli yapılan spor çocukların kendi becerisinin farkına varıp öz güveninin ve yaşama sevincinin artmasına, boş zamanların olumlu yönde değerlendirilmesine ve böylece zararlı alışkanlıklardan uzak durulmasına yardımcı oluyor. Özellikle takım halinde yapılan sporlar, çocuğun sosyalleşmesine ve davranış bozukluklarının giderilmesine önemli ölçüde katkı sağlıyor. Spor yapan çocuklarda sorumluluk duygusu çok daha erken gelişiyor. Takım halinde yapılan sporlarda takımın başarısı her bir sporcunun başarısına bağlı olduğu için bu durum sorumluluk duygusunu artırıyor. Antrenman disiplini ve çalışma azmi de arttığı için kazanılan bu kişilik özellikleri çocuğu yaşamın her alanında başarılı olmasına yardımcı oluyor.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.