Yanlış seçilen yaz okulu çocuğunuzun kâbusu olabilir!

Yanlış seçilen yaz okulu çocuğunuzun kâbusu olabilir!

Okulların tatile girmesine günler kala aileleri yaz okulu telaşı sardı. Birçok aile yazın çocuğunun sporla ilgilenmesini istiyor. Uzmanlar, çocukların sağlıklı spor yapmaları için altyapısı, uzman kadrosu ve yasal izni olan okulların tercih edilmesini öneriyor. Aksi takdirde yaz okulu hem velinin hem de çocuğun kâbusu olabilir.

Çocuğu için uzun yaz tatilini en iyi şekilde değerlendirmek ve zararlı alışkanlıklardan korumak isteyen veliler, yaz okullarına yöneliyor. Belediyeler ve özel kurumlar genelde futbol, voleyboy, hentbol, basketbol, yüzme gibi spor ağırlıklı yaz okulları açıyor. Doç. Dr. Ertuğrul Gelen; okulların, çocuğun sağlık durumu, yaş ve kabiliyetine göre seçilmesini öneriyor. Ayrıca velilerin mutlaka okulu görmelerini tavsiye ediyor.

Gelen’e göre spor yapan kişiler daha sağlıklı kalp dolaşımına, strese dayanıklı bir sinir sistemine, mutlu ve huzurlu bir yaşama, kendine güvenen kişilik yapısına sahip. Bu bakımdan çocuklar için yaz spor okullarının önemli olduğunu vurguluyor. Ayrıca yaz okulu seçerken öncelikle yeterli altyapısı ve uzman kadrosu olanların tercih edilmesi gerektiğinin altını çiziyor ve şu uyarılarda bulunuyor: “Çocukların seçtiği branşta oynayacağı saha özellikleri ve ebatları uygun mu? Çocuklara eğitim verilecek olan antrenörler gerekli eğitimi almış mı? Bunlara dikkat edilmeli. Sahanın zemininin sakatlıkları önleyecek şekilde yapılıp yapılmadığına dikkat edilmeli. Çocukların güvenliği için gerekli tedbirler alınmış olmalı. Örneğin çocukların kullandığı malzemeler (top, raket, mayo, bone vs.) ve kıyafetler standartlara uygun olmalı. Dar veya çok bol kıyafetler hareketleri engeller. Bunun yanında futbol yaz okullarında gereğinden büyük veya sert toplar çocuğu sakatlayabilir. Eğitimcilerin üniversitelerin antrenörlük eğitimi bölümlerinde öğrenci veya mezun olmalarına dikkat edilmelidir.”

Sağlık hizmetleri veya sakatlanma olasılığına karşı ilk müdahaleyi yapacak kişilerin yaz okullarında mutlaka bulunması gerektiğinin altını çizen Gelen, hijyen konusuna da azami özen gösterilmesinin çocuğun sağlığı için hayati önem taşıdığını vurguluyor. Gelen “Özellikle havuzlar için önemli. Havuzlar yeterince temiz mi ve suyu ne kadar sıklıkla değiştiriliyor. Ayrıca dezenfekte için uygun ve gerektiği kadar kimyasallar kullanılıyor mu? Tuvaletlerin temizliği yeterli mi? Duş imkânı var mı? Bunlara da dikkat edilmeli.” diye konuşuyor.

Çocuk eğitimi ve gelişimi uzmanı Yasemin Kutlu da velilerin çocukların mutlu olabilecekleri, sevdiği branşları seçmelerine izin vermeleri gerektiğini dile getiriyor. Ailesinin zoruyla sevmediği bir branşı seçen çocuğun mutsuz olacağının altını çizen Kutlu, şunları kaydediyor: “Seçim çocuğa bırakılmalı. Örneğin futbola kabiliyeti olan bir çocuğu zorla müzikle ilgili bir yaz okuluna göndermek mutsuz eder. Ayrıca sevdiği alandaki kabiliyetini köreltir. Bu sebeple veliler, kendi gönüllerinden geçen alanda değil, çocuğunun istediği ve kabiliyetleri olan yaz okulunu tercih etmesine saygı göstermeli.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.