Üniversitelerden yeni başvuran öğrencilere sıradışı kompozisyon konuları

Üniversitelerden yeni başvuran öğrencilere sıradışı kompozisyon konuları

Amerika’da üniversiteler başvuru yapan öğrencilerden ilginç konularda kompozisyon yazmalarını istiyor. Başarıları ya da karşılaştıkları zorluklarla ilgili başvuru mektubu yazmaya alışık olan öğrencilerin bazıları sıradışı konularda yazı yazmak durumunda kaldıklarında farklı tepkiler veriyorlar.

Ülkenin batısında yer alan California Institute of Technology (Caltech)’ten doğusundaki Wake Forest Üniversitesi’ne kadar birçok üniversite sıradışı komposizyon konularıyla gençlerin düşünce dünyası ve kişisel özellikleri hakkında daha iyi fikir edinmeyi amaçlıyor. Bu şekilde üniversiteler öğrencilerin anne babalarının başvuru mektuplarına karışmasını, başkalarından yardım almalarını ve bilgi hırsızlığını en aza indirmeyi hedefliyor.

Chicago Üniversitesi kabul ofisinde görevli Garrett Brinker, “Bu, farklı düşünen, akademik, entellektüel ve dersler dışında kendilerini rahat hissettikleri alanlar ötesine geçebilen öğrencileri tespit etmenin bir yolu” dedi.

Toplam 488 üniversite tarafından kullanılan Ortak Başvuru (The Common Application) sitesi, “Kişisel, yerel, ulusal ya da uluslararası alanda önemli olan bir konuyu ve sizin için önemini tartışın” gibi oldukça genel bir konu veriyor. Bu web sitesi öğrencilerin kayıt yaptırmakta kararsız olsalar da başvuru yapmalarını kolaylaştırıyor.

Ancak sayıları giderek artan bir çok okul sadece kayıt yaptırmayı gerçekten isteyen öğrencilerin başvuru yapmasını istiyor. Bu yüzden öğrencilerden yazmak için epey kafa yormaları gereken kompozisyonlar istiyor. Bazı konu örnekleri şöyle: ‘Aptalca bir yönünüzü göklere çıkarın’ , ‘On yaşınızdayken sizi büyüleyen şeyleri düşünün. Hala sizi etkileyenler neler?’,’Sıradışı bir eğlenme yolunuzu anlatın’, ‘Evinize bir paket geliyor. Paketin içindekileri gördükten sonra o günün hayatınızın en güzel günü olacağını biliyorsunuz. Paketin içinde ne var ve gününüzü nasıl geçirirsiniz?’

‘Nörotik Ebeveynin Üniversite Başvuru Rehberi’ adlı kitabın yazarı Judy Rothman’a göre okullar öğrenci başvurularında aynı şeyleri okuyup durmaktan bıkmışlar ve yetişkinlerin rehberliği olmadan gençlerin yazı yazmalarını teşvik etmek istiyorlar.

Lise son sınıf öğrencileri bu tür konularda yazmaları istendiğinde farklı tepkiler veriyor. Yazmayı seven öğrenciler sıradışı konularda yazmayı sevseler de sadece başvuru yapmak isteyen öğrenciler için bu bir kabus. Çünkü aynı komposizyonu başka başvuruda kullanamıyorlar.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.