Harvardlı öğrenciler, 1964’te siyahilere uygulanan seçmenlik sınavını geçemedi

Harvardlı öğrenciler, 1964’te siyahilere uygulanan seçmenlik sınavını geçemedi

Harvard Üniversitesi öğrencileri, 50 yıl önce Lousiana’da oy vermek isteyen siyahi vatandaşların girmek zorunda olduğu seçmenlik sınavını geçemedi.

Prof. Dr. Carl Miller, siyahilerin geçmişte yaşadığı ırkçılığı gündeme getiren ilginç bir uygulamaya imza attı. Dünyanın en iyi üniversitelerinden biri gösterilen Harvard’da eğitim gören öğrencilere 1964 yılında siyahilerin Louisiana’da oy verme hakkı elde edebilmek için girdiği sınavın soruları soruldu. Soruların büyük bölümüne yanlış cevap veren öğrenciler sınavı geçemedi.

1964 yılında uygulanan testte hiçbir değişiklik yapmadıklarını belirten Miller, öğrencilere 50 yıl önce siyahi vatandaşların oy hakkı elde etmek için girdiği sınavda çıkan soruların sorulduğunu söyledi.

30 sorudan oluşan sınav için 10 dakika süre verildiğini aktaran Miller, oy vermek isteyen siyahilerin soruların tamamını eksiksiz cevaplaması gerektiğini hatırlattı. Miller amacının o yıllarda ırkçılığın geldiği boyuta dikkat çekmek olduğunu kaydetti.

Sınava giren Harvard Üniversitesi öğrencileri ise soruların çoğunun insanı aşağılayıcı, küçük düşürücü ve yanıltıcı olduğunu belirtti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.