Bin kelimede İngilizce

Bin kelimede İngilizce

Gelişen iletişim teknolojileri ve yakınlaşan toplumlar dil öğrenmeyi gerekli kılıyor. Buna bağlı olarak da ilkokuldan üniversiteye kadar öğrencilere dil eğitimi verilmesine rağmen toplum olarak dil öğrenme konusunda sıkıntılı olduğumuzu söyleyen Fatih Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Yakup Çetin, “İngilizcede en çok kullanılan 1000 kelimenin öğretilmesi, öğrencilerin yüzde 80 oranında okuduklarını anlamalarını sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.

Ünlü Dilbilimci Paul Nation’ın araştırmalarına göre İngiliz dilinde en sık geçen bin kelime öğrenilerek günlük konuşmaların yüzde 84,3’ü anlaşılıyor. Aynı zamanda romanların yüzde 82,3’ü, gazetelerin yüzde 75,6’sı ve akademik metinlerin yüzde 73,5’ini anlamak mümkün oluyor. Bu bağlamda konuşan Doç. Dr. Yakup Çetin, “Bugün yabancı dil öğretimi devlet okullarında ilköğretim 2. sınıfa kadar indi. Küçük yaşta yabancı dil öğrenme ve öğretmenin şüphesiz çok avantajları var. Ancak devlet okullarının çoğunda bunun başarıya ulaşması ne yazık ki pek mümkün değil.” dedi. 11 yıl yabancı dil eğitimi alan öğrencilerin birçoğunun başarısız olduğunu belirten Çetin, “Öğrencilerin ‘What’s your name?’ sorusunu cevaplama başarısı yüzde yüz iken, ‘How are you?’ sorusunu cevaplama başarıları yüzde 85, ‘How old are you?’ sorusunu cevaplama başarıları yüzde 70 ve ‘Where are you from?’ sorusunu ise cevaplama başarılarının yüzde 65.” olduğunu ifade etti.

Yakup Çetin, devlet okullarında çalışan yabancı dil öğretmenlerinin sadece yabancı dile ait kelimeleri öğretmelerinin bile öğrencilere olumlu yansıyacağına değindi. Çetin, “Özellikle, İngilizcede en çok kullanılan 1000 kelimenin öğrencilere 11 yıl içinde öğretilmesi öğrencilere ileride çok şeyler kazandıracaktır.”

Yine araştırma sonucuna göre İngilizcede en çok kullanılan 2 bin kelime öğrenilirse günlük konuşmaların yüzde 90,3’ü romanların yüzde 87,4’ü, gazetelerin yüzde 80,3’ü, ve akademik metinlerin yüzde 78,1’i anlaşılıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.