Amerika’da eğitim ve burs rehberi II

Amerika’da eğitim ve burs rehberi II

Amerika Birleşik Devletleri’nde 3 bin 600’den fazla kolej ve üniversite lisans programları veren okul var.

Hangi alanda ya da hangi bölümde okumak isterseniz mutlaka size uygun bir kaç tane alternatif bulmanız söz konusu. Ama sizin için en uygun program, okul hangisi bu işte kritik soru. Bu yazıların amacı sizlere doğru tercih yapmanıza yardımcı olabilmek. ABD’de lisans eğitimi almak isteyenlere en sağlıklı yolları göstermek ve yardımcı olmaya çalışmak.

ABD’de eğitim almanın belki en güzel taraflarından birisi kendinizi bu ülkede yabancı hissetmeyecek olmanız. Neden derseniz, ABD’de 500 binden fazla uluslararası öğrenci var. Bırakın okulu aynı dersi aldığınız bir hemşerinizin dahi çıkması söz konusu.

ABD’de öğrenci olmayı tercih etmenin bir diğer nedeni de belki de en önemlisi; kalite. ABD kolejleri tesislerinin, kaynaklarının ve eğitim kadrolarının kalitesiyle dünya çapında üne sahip olduğu gerçek.

ABD’de lisans eğitimi almanın bir başka nedeni ise, seçenek imkanının zenginliği. Bu ülkede eğitim sisteminin kurum çeşitleri, akademik ve sosyal çevreler, giriş koşulları, doktora programları ve uzmanlaşabileceğiniz konular açısından dünyada rakipsiz denilse abartılı olmayacak. Bu haber Zaman Amerika’dan çalınmıştır

Bir diğer neden olarak da ABD’de eğitim almanın geleceğinize doğrudan yatırım olduğunu unutmayın. ABD’de eğitim almak, diploma sahibi olmak uluslararası camiada geçerliliği olan, saygın bir etikettir.

Bu ülkede eğitim almanın bir diğer makul gerekçesi de, esneklik. Yani, ABD’de kolej ve üniversitelerde en belirgin özelliklerinden birisi bir kolej veya üniversitede ders seçimindeki esnekliktir. Ancak bundan da önemli olan, öğrencilere bir kurumdan diğerine geçebilme seçeneği de ayrıca sunulmuştur. Bir kurumda, yani genellikle bir community (iki yıllık devlet) kolejinde, bir derecenin ilk iki yılını tamamlayarak bir başkasına geçmek çok sık rastlanılan bir geçiş türüdür.

KOLEJ, ÜNİVERSİTE VE ENSTİTÜLER ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

Kolejler, üniversitelere oranla daha uygun ücrette oldukları için ilk tercihler arasında yer alması genel kabuldür. Ancak bu eğitim kurumlarının birbirinden aşağı veya birinin diğerinin alt birimi olduğu gibi bir kanı oluşmamalı, çünkü öyle değildir. Kolejler ve enstitülerin üniversitelere kıyasla daha aşağı derecede olduğu hiçbir şekilde söylenemez. Genel olarak, kolejler daha küçük olup, çoğunlukla sadece lisans diploması verirler. Üniversiteler ise ayrıca yüksek lisans diploması da verirler. Bir enstitü çoğunlukla yakın ilişkili ders konusu grupları için diploma programları üzerinde uzmanlaşır. Bu nedenle teknoloji enstitüleri, moda enstitüleri, sanat ve tasarım enstitüleri ile benzerlerinde sunulan diploma programları vardır.

Her kolej veya üniversite bünyesinde fen ve edebiyat fakültesi, işletme okulu gibi okullar bulunur. Her okul kendi eğitim konusunda kolejin veya üniversitenin sunduğu diploma programından sorumludur.

ÜNİVERSİTE TÜRLERİ

Genel olarak değerlendirecek olursak özel ve eyalet üniversiteleri diye iki ana başlıkta ele alınabilir. Eyalet (State) üniversiteleri o eyalette oturanlar için ucuz eğitim sağlamak amacıyla kurulmuştur ve mali açıdan desteklenir. Özel kurumlardan ayırt edebilmek için onlara devlet üniversitesi de denebilir. Eyalet üniversiteleri genelde en büyük üniversitelerdir.

Eyalet üniversitelerinin eğitim ücretleri çoğunlukla özel üniversitelerden daha düşüktür. Ayrıca, bazı eyalet üniversitelerinde uluslararası öğrencileri eğer iki yıl lise eğitimini ABD’de tamamlamış ise ‘‘eyalet sakini’’ olarak kabul ediyor ve harçlarda yüzde 50 oranında indirim uygulanıyor. Ancak bu indirim için uluslararası öğrencinin üniversitenin olduğu eyalette oturması şartı aranır. Bu haber Zaman Amerika’dan çalınmıştır

Amerika’da ilk ondaki üniversitelerin tamamı özeldir. Bu kurumların mali kaynağını bağışlar, okul ücretleri, araştırma ödenekleri ve mezunların cömert destekleri ile oluşur. Özel üniversitelerde eğitim ücretleri eyalet üniversitelerine göre daha yüksektir ama eyalet içinden ve eyalet dışından olan sakinler arasında bir ayırım yapılmaz. Dinsel bir bağlantısı olan kolejler ve tek-cinsiyetli kolejler özeldir.

AKADEMİK DÖNEMLERİN SÜRESİ VE ÇEŞİTLERİ

Öğretim yılı her üniversite veya koleje göre çok az bir farklılık gösterebilir ama normal olarak Eylül başından Mayıs sonuna kadar sürer. 18 haftalık iki döneme şeklinde oluyor. Bunlara ‘‘sömestr’’ deniliyor. Bunun dışında bir de üniversitelerin “üç aylık dönem” olan ve 12 hafta süren ‘‘trimestr’’lar vardır. Buna ek olarak, üniversiteler sık sık altı ile sekiz hafta arasında süren yaz dönemleri açarlar. Bu dönemler seçmelidir. Öğrenciler diploma programlarını hızlandırmak, normal devrelerdeki ders yüklerini azaltmak veya normal öğretim yılında başarılı olamadıkları dersleri tamamlamak isterlerse bu dönemlere devam ederler.

GİRİŞ İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR

Üniversiteye kayıt yaptırabilmek için bazı minimum giriş koşullarına uymanız gerekir. Bunların arasında lise diploması ve sınav sonuçları, İngilizce dili becerisi (TOEFL), katıldığınız aktiviteler ile bazı okulların giriş sınavı gibi. 

Şunu not etmekte fayda var; ABD’de üniversiteye giriş aslında lise birinci sınıfından başlıyor. Bu asla akıldan çıkarılmamalı. Aldığınız her notun, katıldığınız her aktivite veya sosyal sorumluluk içeren eylemlerinizin üniversiteye girişte en temel belirleyici etkenlerden biri olduğunu asla unutmayınız.

Üniversitelerde eğitim dili İngilizce olduğu için akademik seviyede dil şartı aranır. Ancak bazı üniversiteler şartlı kabul ile öğrenci alır ve bir yıl hazırlık eğitimi alırsınız. Bir yıl içinde yapılan sınavlarda başarılı olursanız normal eğitimize geçiş yapabilirsiniz.

ABD’de hemen hemen bütün kurumlar TOEFL testi olmasını şart koşar. Birkaç okul başka sınav sonuçlarını kabul edebilir veya kendi testlerini uygulayabilirler.

BAŞARILI BİR BAŞVURU HAZIRLAMANIN YOLLARI

ABD’de bir üniversiteden kabul almaya çalışmadan önce ilgi alanınızı belirlemeniz işinizi kolaylaştırır. Ancak bu olmaz ise olmaz değildir. Malumunuz üniversitelerde bölümler arası geçişler Türkiye ile kıyas edilmeyecek kadar kolaydır.

Başvurunuzu hazırlamada dikkat edeceğiniz hususları genel hatları şöyle;

Başarılı bir başvuru sürecini ne kadar uzun zamanlı tutarsanız o kadar faydanıza olur ve hiçbir detayı atlamamış olursunuz. Bu süre için genelde uzmanlar 12 ile 18 ay gibi bir zaman dilimi tavsiye ediyorlar.

Üniversiteler hakkında bilgiyi internetten rahatlıkla temin edebilirsiniz. İngilizceniz yetersiz ise bu alanda hizmet veren bir kurumdan yardım almanızı veya okulunuz ile koordineli çalışmanızı tavsiye edebiliriz.  

İlk başvurunuzu kayıt yaptırmayı düşündüğünüz tarihten 12 ay önce gönderin. Uluslararası postada oluşabilecek gecikmeleri düşünerek kendinize yeterince süre tanıyın.

Başvurunuzda olması gerekenler başlıca şöyle;

Kimlik bilgileriniz, orta, lise öğrenim diplomanız ve elde ettiğiniz, edeceğiniz sınav sonuçlarınız. Yani transkriptiniz. Eğer varsa, tamamlamış olduğunuz orta eğitim sonrası bütün eğitimler. Ana dal olarak seçmek istediğiniz diploma derecesi ve konusu (eğer biliyorsanız) ve önerilen başlama tarihi. Eğitim giderinizi en az bir yıl süre ile karşılayacak banka dekontu.  

Eğer girdiyseniz, TOEFL, SAT ve diğer giriş testlerinin sonuçları. En az iki veya üç referans mektubu (hocalarınızdan). Eğitim hayatınız süresince katıldığınız sosyal aktiviteler. İyi bir okula başvuruyorsanız özellikle sosyal duyarlığı olan aktivite geçmişiniz çok önemlidir. Harvard gibi bir okuldan kabul alabilmek için yalnızca derslerinizin iyi olması yetmiyor unutmayın hem sosyal yönünüzün hem de lider veya öncü bir kişiliğinizin olması da çok önemli. Bu haber Zaman Amerika’dan çalınmıştır.

Bunlara ilaveten başvuru yapacağınız okula kendinizi tanıtan ve neden o okulda eğitim almak istediğinizi etkili şekilde anlatan bir mektup yazmanız.

İyi bir izlenim bırakmak için başvuru formunuzun özenli ve açık olması gerekir.

Yazımızın ilk bölümünde de ifade ettiğimiz gibi ABD’de eğitim almak ciddi bir konu. O nedenle uzman bir yardım almak her zaman için size avantaj sağlayacaktır. Metropolitan Education bu konuda tavsiye edebileceğimiz bir kurum.

Haftaya ABD’de üniversite, kolej eğitiminde burs imkanlarını masaya yatıracağız.  

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.