Amerika’da eğitim ve burs rehberi

Amerika’da eğitim ve burs rehberi

Amerika’da eğitim almak hemen her öğrencinin en büyük hayallerinden biridir.

ABD’de eğitim almanın faydaları bir tarafa, şüphesiz bu ülkeden alınacak herhangi bir diplomanın uluslararası arenada kredibilitesi oldukça yüksek.

Türkiye’de birkaç üniversite dışında yurt dışında kredisi olan üniversite sayısı maalesef çok az. ABD’de üniversite hatta lise eğitimi almak hem sanıldığı kadar zor hem de düşünüldüğü kadar imkansız değil.

Bu hafta lise ve üniversite eğitimi alabilmek için bir öğrencinin nelere dikkat etmesi gerektiğini, kabul şartları, koşuları ve genel olarak burs imkanlarını aktaracağız.

ABD’DE LİSE TÜRLERİ VE YABANCI ÖĞRENCİ KABUL EDEN KURUMLAR

ABD’de dört tür lise eğitimi sunan okul sistemi var: Özel okul, devlet lisesi, yarı devlet okulları (charter) ve ev okulu (home school). Bu okul sistemlerinden yalnızca ikisinin yabancı uyruklu öğrenci almaları söz konusu: Özel ve devlet liseleri.

Uluslararası öğrencilerin ABD’de en fazla kabul aldığı veya okuma imkanı bulabildiği yer özel okullar. Yabancı uyruklu lise öğrencilerinin yüzde 90’ı özel okullarda eğitim alıyor.

AMERİKA’DA LİSE ÜCRETLERİ

Lise denince genel eğitim ücretinin üniversiteye oranla çok daha uygun olduğu akla gelebilir ki, bu çok doğru bir yaklaşım değil. ABD’de özel liselerin yıllık eğitim ücreti 20 bin dolarla 60 bin dolar arasında değişiyor.

SPOR OKULLARI DİL ŞARTI KOŞMAYABİLİYOR 

ABD’de lise eğitimi alabilmek isteyen öğrencilerin öncelikle İngilizce yeterlilik sınavından (TOEFL) yüksek puan alması gerekiyor. TOEFL sınavında akademik düzeyde iyi bir puan isteyenler genelde iyi okullar. Fakat dili öncelikli kriter alamayan okullar da var. Özellikle de spor alanında yoğunlaşan liseler bu okulların başında geliyor. Bu okullar, yurt dışında gelen öğrencilere gerek gördüğü takdirde özel dil eğitimi vererek bu açığını kapatabiliyor.

Liseden liseye bazı değişen kriterler de var. Bazıları akademik başarıyı öncelikli gözetirken, bazıları spor veya özel yeteneği (sanat) ilk olarak tercihler ediyor.

SANAT AĞIRLIKLI LİSELER

Spor dışında sanat alanında da üstün yetenekli öğrencilere dil öncelikli kriter uygulanmayan okullar oluyor ancak bu spordaki kadar yaygın değil.

Lise de aynı üniversite eğitimi gibi süreç olarak aynı aşamalardan oluşuyor.

BİR LİSE ÖĞRENCİSİ ABD’DE EĞİTİM İÇİN NE TÜR PROSEDÜRLERİ YERİNE GETİRMELİ?

Lise eğitiminin en azından bir dönemini ABD’de almak isteyen öğrenciler için en yaygın program öğrenci değişim programları. Bu programa katılmak isteyen öğrencilerin TOEFL sınavını almasına gerek yok.

Öğrenci değişim programı ile ABD’ye gelen gençler burada hem dilini ilerletebilir, hem de matematik, fizik gibi kredili derslerini alabilir. Bu derslerin döndüğünde kendi okulunda saydırılması için okullar arası anlaşmalar büyük önem arz ediyor. İki okulun dersleri karşılıklı olarak akredite etmesi gerekiyor.

Bu yöntem ile ABD’ye bir eğitim dönemi gelen öğrenci Türkiye’de akranlarından geri kalmamak için normal liseye gitmek yerine açıktan liseye kayıt olabilir. Böylelikle Türkiye’deki kredisini tamamlamış, burada da lisesini okumuş olur. Hem bu yöntem ile arkadaşlarından da geri kalmaz. Bu bir yıl sürelik değişim programı ile gelenler için tavsiye edilebilecek yöntem. Ancak lise eğitimini tamamen ABD’de almak isteyen bir öğrencinin Türkiye’den herhangi bir ders veya kredi almasına gerek yok.

ABD’DE BİR LİSEYE BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Bu başvurunun sanıldığından daha kolay olduğunu baştan belirtelim. Ortaokuldan yeni mezun olmuş bir öğrencinin lise eğitimini ABD’de almak için müracaat edeceği okula başvuru süreci şöyle:

Öncelikle müracaat edilecek okula, ortaokul transkripti, pasaport bilgileri, TOEFL skoru ve ailenin maddi durumunu gösteren banka belgesinin (dekont) hazırlanması gerekiyor. Bu bilgileri tedarik edip ilgili başvuru formuyla birlikte okula gönderen öğrencinin müracaat aşaması tamamlanmış sayılıyor.

Verilen belgeler aranan kriterlere uygun ise öğrenci kabul alıyor. Liseye kabul üniversitedeki gibi uzun bir süreç gerektirmiyor.

LİSE EĞİTİMİNİ BURSLU ALABİLMEK MÜMKÜN MÜ?

Evet mümkün. Ancak liselerde burs uygulaması üniversitelerde olduğu kadar yaygın değil. Özellikle spor alanında ciddi lise bursları söz konusu. Sporda yetenekli bir öğrencinin yüzde 50 burs alma, hatta bazı durumlarda tam burslu olarak okuma imkanı var.

Akademik alanda ise, hem dersleri hem de dili çok iyi olan uluslararası öğrencilere burs veren okullar mevcut.  

ABD’DE 2 YIL LİSE EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE TOEFL’SIZ GİRİYOR

Lise eğitimini ABD’de almanın bir avantajı da üniversiteyi de burada okuyacak öğrenciye sağladığı kolaylık. ABD’de lise eğitimini en az iki yıl süre ile bu ülkede alan öğrenciler üniversiteye eğitimleri için TOEFL sınavına girmelerine gerek kalmıyor.

Bunun yanında en az iki yıl lise eğitimini alan uluslararası bir öğrenci, ‘in state tuition’ olarak ifade edilen ve ikamet ettiğiniz eyalette bulunan üniversitelerin ücretlerinde yüzde 50 indirim imkanı sunan statüye kavuşabiliyor. Bunu biraz açıklayacak olursak, New York’ta bulunan bir üniversite bu eyalette lise eğitimini tamamlamış öğrenciye eyalet dışından gelen öğrencilere göre yüzde 50 indirim yapıyor.

Amerika’da eğitim için başvuru süreci, bu ülkede yaşamayan öğrenciler için okul seçiminden vize başvurusuna kadar karmaşık görünebilir. Bu alanda faaliyet gösteren danışmanlık şirketleri öğrenciler için bu süreci büyük oranda kolaylaştırabilir. Bu makalenin de hazırlanmasına yardımcı olan Metropolitan Education bu kurumlardan biri.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.