ABD’de Türk lisesinde okuyana Harvard’da eğitim hayal değil

ABD’de Türk lisesinde okuyana Harvard’da eğitim hayal değil

ABD’de eğitim faaliyeti yürüten Türk liseleri öğrencilere bu ülkede eğitim imkanı sunuyor. Putnam Science Academy, Brooklyn Amity ve Pioneer Academy of Science bu liselerden bazıları.


Türk liselerine kayıt işlemleri Metropolitan Education şirketi tarafından yapılıyor. Şirket yöneticisi Musa Turan Olca, her yıl 70 mezun verdiklerini, çoğu öğrencinin Boston, New York, Duke ve American gibi sayılı üniversitelere yerleştiğini belirtiyor. Derslerin tamamının İngilizce olduğunu söyleyen Olca, “Öğrenciler yurtlarda danışman öğretmenleriyle kalıyor, etütler ve aktiviteler danışmanlarla yapılıyor, Türk aşçıların pişirdikleri yemeklerden yiyor. Yani yurtdışı eğitiminde tercih edilen ülkelerin başında gelen Amerika’da çocuklarınıza dört yıl boyunca emin ellerde lise okuma imkânı sunuluyor.” diyor.

New York’taki Brooklyn Amity School  ve New Jersey’deki Pionneer Academy of Science ile Connecticut’taki Putnam Science Academy özel statüde lise eğitimi veriyor. Okul müdürleri ve öğretmenlerinin birçoğu Türk. İkisi erkek, biri kız lisesi olan kurumlar yatılı olarak hizmet veriyor. Putnam Science Academy’de okuyan Ömer Çağrı Aydın’ın babası Hasan Aydın, oğlunun başta endişeyle gittiğini ancak daha sonra üniversiteyi de orada okumaya karar verdiğini belirtiyor. 11.sınıfta okuyan Enes Özer de “SBS’ye girip tercih yapacaklara ABD’de lise okumalarını tavsiye ediyorum. Yurtdışı onlara çok farklı deneyimler kazandıracak.” ifadelerini kullanıyor. Bir başka öğrenci Büşra Sarıgüzel’in babası Ahmet Sarıgüzel ise, “Kızımın hedefi Harvard’da okumak. Türk liseleri sayesinde bu hayalini gerçekleştirecek.” diye konuşuyor. Amerika’da lise okumak isteyenler işe  ‘www.metropoledu.com’ adresinde yer alan başvuru formunu doldurarak başlıyor. Bin dolar ön kayıt ücreti ödeyerek başvuru yapılıyor. Öğrenci kabul edildiğinde bu ücret, sağlık sigortası olarak kullanılıyor. Ön kayıttan sonra 10 gün içinde olumlu ya da olumsuz sonuç bildiriliyor. Okulların eğitim, yemek, pansiyon, ders kitapları dâhil paket ücreti yıllık 27 bin 900 dolar. SBS’de başarılı olanlara burs veriliyor.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.