Dünyayı nükleer savaştan kurtaran adama Dresden ödülü

Dünyayı nükleer savaştan kurtaran adama Dresden ödülü

Eski Sovyet Stratejik Kuvvetleri’nden Yarbay Stanislav Petrov, 1983’de nükleer füzeleri ateşlemediği gerekçesi ile Almanya’nın savaş karşıtı ‘Dresden Ödülü’ne layık görüldü. 73 yaşındaki emekli askere ödül olarak ise 25 bin Euro verilecek. Petrov’a ödülü 1945’de Dresden’in bombalanmasının 67. yılı vesilesiyle 17 Şubat’ta düzenlenecek törende takdim edilecek.

Moskova dışında bulunan Sovyet Nükleer Füzeler Erken Kontrol Komuta Merkezi’nde görev yapmakta olan Yarbay Petrov, 26 Kasım 1983 tarihinde ABD’den Rusya’ya doğru fırlatılan 5 nükleer füze işareti aldı. Soğuk Savaş’ın zirve yaptığı tarihte gerçekleşen olayda, Petrov ‘bir arıza olmuş’ düşüncesiyle Sovyet füzelerinin ateşlenmesi ile ilgili prosedürü uygulamadı. Petrov’un görevi, Sovyetler Birliği’ne doğru ateşlenen nükleer füzeleri üslerine bildirmekti. Ancak Sovyet komutan, nükleer bir savaş başlatmak için 5 adet füzenin fırlatılamayacağını düşündü ve üslerine gelişmelerle ilgili rapor vermedi.

Sovyet komutanın tahminleri doğru çıkmıştı. Yüksek yoğunluktaki bulutlara yansıyan güneş ışınlarını yanlış algılayan füze savunma sistemi, merkeze yanlış sinyaller göndermişti. Petrov, o günlerde görevini yapmadığı gerekçesi ile bir disiplin soruşturmasına tabi tutulmadı. 1998 sonrası yaşanan olayların kamuoyuna yansımasının ardından, Sovyet komutana bir kısım uluslararası ödüller verildi. 2004 yılında San Francisco’da faaliyet gösteren Association of World Citizens kurumu Rus komutana “Dünya Vatandaşı” ödülünü vermiş, 1000 dolarlık da sembolik bir ödeme yapmıştı.

Kendisinin bir kahraman olarak nitelendirilmesini kabul etmeyen Petrov, Rus basınına verdiği röportajda, “Sadece görevi yaptım. Doğru yerde ve doğru zamanda.” ifadelerini kullandı.

1983’de Sovyetler Birliği’nin 9 bin 700, ABD’nin ise 13 bin 100 adet nükleer füzesi bulunuyordu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.