Disney, yüksek kalorili yiyecek reklamlarını kanallarından kaldırıyor

Disney, yüksek kalorili yiyecek reklamlarını kanallarından kaldırıyor

Mickey Mouse’un şirketi Disney, 2015 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) sağlık elçisi olacak. Walt Disney, First Lady Michelle Obama ile birlikte, kalorisi, doymuş yağ oranı, tuzu ve şekeri yüksek tüm gıdalarla ilgili internet, radyo ve tv reklamlarından kaldırma kararını açıkladı. Disney, dünya çapında bu kararı alan ilk şirket oldu. Bu karar New York belediye başkanı Michael Bloomberg’in büyük boy şekerli içecek satışını yasaklamasından bir hafta sonraya tekabül etti. Bu iki girişim de ABD’de artan çocuk obezitesine karşı duyarlılığın derecesini gösteriyor.


2006’dan beri, Walt Disney her yıl tematik parklarını ziyaret eden 12 milyon çocuğun yemeğindeki tuzu azaltmak için büyük çaba sarf ediyordu. Bu süre zarfında tuz oranı tam olarak yüzde 25 oranında azaltıldı. Ayrıca, sağlıklı beslenme ve çocuk egzersizleri için farklı interaktif ve eğlenceli reklamlar geliştirdi. Walt Disney şirketinin başkanı Roger A. Iger, “Geçtiğimiz altı yılda aldığımız yoldan ailelere daha sağlıklı seçenekler sunmaktan çok memnunuz, gurur duyuyoruz. Bugünden itibaren çocuklara yönelik reklamların standartlarını değiştiriyoruz.” dedi.


Reklamlarla ilgili yeni kanuna göre Disney Channel, Disney XD, Disney Junior, Radio Disney’de ve resmi internet sitesinde (hepsi 12 yaş altına yönelik kanallarda) bütün yiyecek ve içecek reklamları geçen yıl federal yasalarca belirlenen düzenlemelere uymak zorundalar. Bu platformların ABD’de 100 milyon civarında seyircisi bulunuyor. Bu düzenlemeler meyve ve sebze tüketimini artırmayı hedefliyor. Disney’in bu girişimi özellikle mısır gevreği, gazlı içecek ve abur cubur tüketiminin önünü almayı hedefliyor.Buna karşın meyve suyu tüketimini, şeker ya da küçük pasta tüketimini etkilemeyecek. Beyaz Saray’ın basın sözcüsünün söylediğine göre amerikalı çocuklar reklamlarda gösterilen çoğunluğu yüksek düzeyde kalori ve şeker içeren ürünlere 1.600 milyon dolar harcıyor. Çocuk obezitesine karşı bir ciddi bir savaş veren Michelle Obama 2010’da Let’s Move adında kampanya başlatarak sağlıklı yemeği, egzersiz yapmayı öğretmeyi ve yönlendirmeyi hedeflemişti. Şirket ayrıca bugün ‘Mickey Check’ adında bir uygulama başlatarak vatandaşlara restoranların ve parklarındaki menülerindeki besleyici gıdaların listesini gösteren bir uygulama başlattı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.