CNN ve Fox TV’den tarihi ‘sağlık reformu’ hatası

CNN ve Fox TV’den tarihi ‘sağlık reformu’ hatası

Ünlü haber kanalları CNN ve Fox TV, Yüksek Mahkeme’nin sağlık reformu kararını izleyicilerine hatalı bir şekilde duyurunca alay konusu oldu. 

cnnfail

Kanallar, Obama yönetimi tarafından hazırlanan reform paketinin en çok tartışılan ‘bireysel sigorta zorunluluğu’ maddesini onaylayan kararı izleyicilerine ‘Yüksek Mahkeme bireysel sigorta zorunluluğunu iptal etti’ diye aktarınca sosyal medyanın gazabından kurtulamadı.

Anayasa Mahkemesi, Obama yönetimi tarafından hazırlanan sağlık reformu hakkındaki kararını dün açıkladı. Mahkeme tasarının en çok tartışılan bölümlerini anayasaya uygun bularak Başkan Obama’ya seçim öncesi rahat bir nefes aldırdı. Kararı 193 sayfalık bir metinle açıklayan mahkeme ‘bireysel sigorta zorunluluğu’ maddesini onayladı. Buna rağmen CNN ve Fox TV kararı heyecanla bekleyen izleyicilerine duyurmak için acele edince tarihe geçen büyük bir hataya imza attı.

deweydefeatstrumanMuhtemel CNN başlıkları’ konulu etiket üzerinden ünlü haber kanalı ile dalga geçen Twitter kullanıcıları, Chicago Tribune gazetesinin medya tarihinin en büyük hatalarından biri olarak kabul edilen ‘Dewey Truman’ı bozguna yendi’ manşetini hatırlattı. 1948 seçimleri öncesinde yapılan tüm anketlere göre açık ara önde görünen Cumhuriyetçi New York valisi Thomas Dewey Demokrat parti adayı Harry Truman karşısında kaybetmesine rağmen Chicago Tribune ertesi gün ‘Dewey Truman’ı yendi’ manşetiyle çıkmıştı. Başkan Truman’ın elinde Chicago Tribune ile verdiği poz uzun yıllar hafızalardan silinmedi.


UnknownHatalı haber için kamuoyundan özür dileyen CNN, ‘tam ve kapsamlı bir görüş sahibi olana kadar beklemeliydik’ açıklamasını yaparken Fox TV yöneticisi Michael Clemente yaptıklarının doğru olduğunu savunarak “Bize ulaşan bilgileri anlık olarak yayınladık” dedi.


Obama da paket iptal edildi sandı


Başkan Obama da önce hatalı haberi izleyenler arasındaydı. Oval ofisin hemen dışınaki ekrandan kararı izleyen ABD başkanı, Beyaz Saray danışmanı Katherine Ruemmler yanına gelerek gerçeği aktarana kadar anayasa mahkemesinin paketi iptal ettiğini sandı.


reps

Milletvekilleri de yanıldı


haber pek çok milletvekili ve senatörün de yanılmasına sebep oldu. Sosyal medya aracılığı ile paketin iptalini kutlayan cumhuriyetçi milletvekili Darrell Issa kararı ‘Özgürlük ve anayasa için büyük bir zafer’ diye nitelendirdi. Cumhuriyetçi Parti Florida milletvekili Tom Rooney ise Twitter aracılığıyla ‘Amerikan halkı için büyük bir haber ve anayasa için önemli bir zafer’ açıklamasını yaptı. Milletvekilleri daha sonra açıklamaları Twitter hesaplarından sildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.