Çin’de virüsten ölenlerin sayısı 26’ya yükseldi, vaka sayısı 830

Çin’de virüsten ölenlerin sayısı 26’ya yükseldi, vaka sayısı 830

Çin’de yeni koronavirüs salgını nedeniyle çoğu virüsün ilk ortaya çıktığı Hubei eyaletinde olmak üzere hayatını kaybedenlerin sayısı 26’ya yükseldi.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, Tibet ve Çinghay eyaleti dışında ülkedeki bütün özerk bölge, özel idari bölge ve eyalete yayılan koronavirüsten etkilenenlerin sayısının, 177’sinin durumu ağır olmak üzere 830’a yükseldiğini duyurdu.

Diğer yandan salgından etkilenen kişilerle temasa geçen kişilerden müşahede altına alınanların sayısı 8 bin 420’ye çıktı. Virüs taşıma durumları “şüpheli” olan kişilerin sayısı ise 1072 olarak açıklandı.

ÇİN’DE VİRÜSE KARŞI ÖNLEMLER

Çin’de özellikle yeni yıl kutlamaları nedeniyle virüsün yayılmasından endişe ediliyordu.

Yetkililer büyük katılımlı organizasyonları iptal etti, yeni filmlerin vizyona girmesi askıya alındı ve Yasak Kent kapatıldı.

2019-nCoV adı verilen koronavirüsün yayılmasını önlemek için Çin’de 25 Ocak’ta başlayacak yeni yılı kutlamalarına sınırlamalar getirildi.

Başkent Pekin ve Şangay gibi büyük kentlerde planlanan halk gösterileri iptal edildi. Yetkililer büyük kalabalıkların toplanmasını ve virüsün yayılmasını engellemeye çalışıyor.

Hong Kong’da düzenlenmesi planlanan uluslararası bir karnaval da iptal edilmiş durumda.

10 KENT KARANTİNAYA ALINDI

Hubei eyaleti yerel idaresine bağlı toplam on kent karantinaya alındı. Virüsün ortaya çıktığı düşünülen Wuhan’ı da kapsayan bu karantina bölgesinde yaklaşık 20 milyon kişi yaşıyor.

Bu kentlerde kafe, sinema, konser ve sergi salonları gibi yerler de geçici olarak kapatılmış durumda.

Ancak Wuhan ve diğer karantina altındaki kentlerdeki marketlerde büyük kuyruklar oluştuğu, gıda stoklarının da azalmaya başladığı aktarılıyor.

Wuhan kentinde sokağa çıkan herkesin yüz maskesi takması zorunlu hale getirildi.

WHO: ACİL DURUM HENÜZ SÖZ KONUSU DEĞİL

Çin’de ortaya çıkan virüs salgınını değerlendirmek üzere dün Cenevre’de acil toplanan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Acil Durum Komitesi, salgının Çin için acil durum teşkil ettiğini ifade etse de, Çin dışındaki vakaların sınırlı sayıda olması nedeniyle henüz uluslararası bir acil durum ilan edilmesine gerek olmadığını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü, ilerde uluslarası acil durum noktasına gelinebileceğini belirterek ülkelerin koordinasyon içerisinde çalışması gerektiğini söyledi.

2 ÜLKEDE DE VAKALAR TESPİT EDİLDİ

Perşembe günü virüsün tespit edildiği ülkeler listesine Singapur ve Vietnam da eklendi.

2019-nCov virüsünü taşıyan kişilerin karantina altına alındığı diğer ülkeler ise ABD, Japonya, Tayvan, Güney Kore, Tayland.

İngiltere ve Kanada ise koronavirüs olduğundan şüphelenilen vakaları inceleme altına aldığını açıkladı.

Tayvan, Wuhan’dan gelen kişilerin ülkeye girişini yasakladı. ABD ise vatandaşlarına Çin’e ve özellikle de Wuhan’a yönelik seyahat uyarılarında bulundu.

Şu ana kadar Güney Kore, Tayvan, Singapur ve Vietnam 1’er vaka, Tayland’da 4, ABD ve Japonya’da ise 22şer vaka tespit edildi.

Avrupa Birliği (AB) kurumlarından Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), Çin’de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs salgınının AB ülkelerine ulaşabilme riskini “düşükten” “orta” seviyeye yükseltti.

İLAÇ GELİŞTİRME ÇABALARI

Yeni tip koronavirüs ilk olarak Hubey eyaletine bağlı Wuhan kentinde 12 Aralık’ta tespit edilmişti.

Corona virüsüne karşı üç ayrı uzman ekibi ilaç geliştirilmesi için çalışıyor. Çok sayıda hükümet, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), AB Komisyonu, araştırma kuruluşları, aşı üreticileri ve özel girişimcilerin yer aldığı Salgına Hazırlık İnovasyonları Koalisyonu (CEPI) haziran ayına kadar klinik testlerine hazır bir ilaç geliştirmenin amaçlandığını duyurdu.

Yeni virüsün ölümcül Sars virüsünün de dahil olduğu virüs familyasına ait olduğu belirtiliyor. Sars virüsü nedeniyle Çin’de 2002 ve 2003 yıllarında yaklaşık 350, Hongkong’da ise 300 kişi hayatını kaybetmişti.