Çin’de kuş gribi yayılıyor

Çin’de kuş gribi yayılıyor

Çin’de dün itibariyle 8 yeni H7N9 kuş gribi vakası tespit edilirken, ülkedeki vaka sayısı 100’ü aştı. Ancak buna rağmen yetkililer, Çin’in yeni yılı olan Bahar Bayramı süresince büyük ölçekli H7N9 salgını beklenmediğini ve virüsün insandan insana geçmesinin zor göründüğünü açıkladı. Bu arada 38 derece ateşi olan ve 7 gün içinde canlı kanatlı hayvan ile teması olan yolcuların seyahate çıkmadan önce tıbbi teste tabi tutulması gerektiği de ifade edildi.

Devlet medyasına göre, virüsün yayılmasına karşı da önlemler alınıyor. Vakaların yarısından fazlasının görüldüğü ülkenin doğusundaki Zhejiang eyaletinin Hangzhou, Ningbo ve Jinhua şehirlerinde canlı kanatlı hayvan satışı yasaklandı. Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde de ana kıta Çin sınırındaki Shenzen şehrinde H7N9 vakaları görülmesi üzerine 20 bin kanatlı hayvan itlaf edildi ve tavuk satışları ile ana kıtadan canlı hayvan ithalatı durduruldu.

 

VİRÜS İNSANDAN İNSANA BULAŞIYOR

 

Gelenek olduğu üzere 40 gün süren Bahar Bayramı nedeniyle çok sayıda insanın seyahate çıkmakta olduğu Çin’de, salgının yayılabileceği endişesi dile getirilmişti.

Çin Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi’nin müdür yardımcısı Feng Zijian, salgın hastalıklar biliminde (epidemiyoloji), insandan insana bulaşan hastalıkları tanımlamak için bir indeks olduğunu, hastalığın yayılması halinde indeksin birden daha yüksek olacağını söyledi. Feng, bunun anlamının da hastalığın bir hastadan birden fazla başka kişiye bulaşma anlamına geldiğini, ancak indeksin birden daha az olması halinde ise hastalığın geniş ölçekli yayılmayacağını ifade etti. Çinli yetkili, H7N9 virüsü üzerinde analiz yaptıklarını ve indeksin çok küçük bir rakam olan 0,09 olduğunu da vurguladı.

Çin Tarım Bakanlığı da geçen gün ülkedeki çiftliklerde söz konusu virüsün görülmediğini, ancak bazı canlı satılan kanatlı hayvan pazarlarında virüsü tespit ettiklerini açıklamıştı.

Çin’de sınırlı sayıda insandan insana geçen H7N9 vakaları görülse de Dünya Sağlık Örgütü, şu ana kadar ”sürekli” olarak insandan insana geçen H7N9 delili olmadığını bildirdi.

Çin Milli Grip Merkezi’nin direktörü Shu Yuelong ise hastalığın öncelikle kuşlardan insana bulaştığına dikkat çekerek, bayram süresindeki yoğun seyahat döneminde büyük ölçekli yer değiştirmeye rağmen, hastalığın bulaşma şeklini değiştirmeyeceğini iddia etti. Shu, ”Bundan dolayı yıllık seyahatteki yoğun sezon bir salgına yol açmayacak.” ifadelerini kullandı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.