California’da marketlere poşet yasağı geliyor

California’da marketlere poşet yasağı geliyor

California eyaletinde iki yıldır devam eden plastik alış-veriş poşetlerinin yasaklanması çabaları cuma günü nihayet son buldu. Eyalet genelinde bundan sonra marketlerin müşterilerine tek kullanımlık plastik poşet vermesi kanunen yasaklanıyor.

Amerika’da ilk defa bir eyalet marketlerin müşterilerine plastik poşet vermesini yasaklayacak. California dışında Hawaii eyaletinin Maui Vilayeti (County) daha önce marketlerin tek kullanımlık poşet vermesini yasaklamıştı.

California eyaleti Kongresi’nde cuma günü yapılan oylamada yasak 15’e karşı 22 oy ile kabul edildi. California eyaletinin Demokrat Partili Valisi Jerry Brown’un Kongre’den geçen tasarıyı 30 Eylül’e kadar imzalaması gerekiyor.

Tasarının mimarlarından olan eyalet Senatörü Alex Padilla, ‘‘Tek kullanımlık poşetler bizlerin sadece plajlarını değil dağlarımızı, çöllerimizi, nehirlerimizi, dere ve göllerimizi de çöpe çeviriyor’’ dedi.

Geçen yılda Kongre’de oylanan tasarı yalnızca 3 eksik oy nedeni ile kanunlaşamamıştı. Kanun ile tek kullanımlık poşetler yerine daha dayanıklı alış-veriş çantaları yapabilmeleri için üretici firmalara eyalet yönetimi kredi sağlayacak. Dayanıklı alış-veriş çantaları marketlerde müşterilere para karşılığı verilecek.

Califronia eyaletinde yıllık 10 milyar tek kullanımlık poşet tüketiliyor. Bu nedenle çevreci gruplarınyanı sıra topluma tasarruf çağrısında bulunan Californşa İsrafa Karşı derneği ile hayvan hakları savunucuları da destek veriyordu. Yasağı savunan STK’lar tek kullanımlı poşetlerin yalnızca çevreyi kirletmekle kalmayıp hayvanların da ölümüne yol açtığını savunuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.