Bosna’da 400 yıllık aşure geleneği

Bosna’da 400 yıllık aşure geleneği

Hicri yılın ilk ayı Muharrem ayının onuncu günü olan ve İslam inancında birçok önemli olayın meydana geldiğine inanılan Aşure Günü vesilesiyle Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’da çeşitli etkinlikler düzenlendi.
       
Saraybosna Osmanlı himayesindeyken 1640 yılında inşa edilen Hacı Sinan Tekkesi’nde aşure pişirme geleneği, Boşnaklar tarafından yaklaşık 400 yıldır sürdürülerek bugüne taşındı.
    
Kazanlarla aşure yapmanın gelenek haline geldiği Hacı Sinan Tekkesi’nde bu yılda aşure pişirildi. Arkadaşlarının da yardımıyla her yıl bu geleneği yaşatmak adına aşure pişirmeye devam eden tekkenin müdavimlerinden Hacı Mensur, AA muhabirine, iyi aşure yapmanın sırlarını anlattı.
        
Aşurenin, büyük bir kazanda hazırlanan şekerli suyun içerisine erik, kayısı, incir gibi kuru meyvelerin eklenmesi ve bunun yanı sıra badem, fıstık, ceviz ve pirincin koyulmasıyla yapıldığını ifade eden Hacı Mensur, saydığı tüm bu malzemelerinin her zaman bulunabilecek malzemeler olduğunu belirtti.
    
Aşure’nin, Hazreti Nuh peygamberin büyük felaketten sonra hayatta kalarak gemide bulduğu malzemelerden yaptığı yiyeceği temsil ettiğini, buna katılacak malzemelerin sayısı konusunda kesin bir şey olmadığını söyleyen Hacı Mensur, “Önemli olan tek sayı olması ve 77 çeşit malzemeyi geçmemesi” dedi.
    
Tarihi Hacı Sinan Tekkesi’ndeki aşure günü hazırlıkları on gün önceden başlıyor. Aşureye dahil edilecek tüm malzemeler sabırla ve elle kesilip dilimleniyor. Aşureyi genellikle erkekler yapıyor.
    
Tekkede, 10 gün süren Aşure Günü hazırlıkları Muharrem ayının 9’unu 10’una bağlayan gece yapılan zikir ve Kur’an-ı Kerim okunması ile tamamlanıyor. Yapılan aşure ise düzenlenen programın ardından misafirlere dağıtılıyor.
        
“Hepimiz aynı gemideyiz”

Bosna-Hersek’teki Dinlerarası Konsey de Hikmet Yayınevi’nin işbirliğiyle Saraybosna’nın merkezindeki Katolik katedralinin önünde halka aşure dağıttı.
    
Başkent Saraybosna’da görev yapan Müslüman, Hristiyan ve Yahudi din görevlileri, Aşure Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte, birlik, beraberlik ve hoşgörü mesajı verdi.
        
“Hepimiz aynı gemideyiz” ismiyle düzenlenen organizasyonda, aşurenin “sadece Müslümanların geleneği olmadığı, tüm dinlerin ortak noktalarından biri olduğu” mesajı vurgulandı.
    
Organizatörlerin yaptığı açıklamada, düzenlenen organizasyonun amacının “barış, insanlık, diyalog, anlayış ve kardeşlik mesajı vermek” olduğu ifade edildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.